Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Перед тим як заробити перший мільйон: що треба знати про інвестування початківцям

Гроші є тоді, коли вони працюють на людей, а для цього треба інвестувати, проте питання інвестицій часто оминають

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Інвестувати також треба вчитися, інакше можна втратити багато грошей

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Коли в людини вже сформована фінансова подушка, вона має певні заощадження і бажає їх примножити, слід подумати про інвестиції. У кожного може бути різна мета: отримувати стабільний пасивний дохід для звичайних потреб, примножувати капітал, щоб інвестувати його далі, зібрати певну суму на велику покупку чи інше. Але всіх людей, які в цьому мають успіх, об'єднує те, що вони це роблять правильно і перед вкладанням грошей займаються аналізом.

Редакція Pro Гроші та фінансова планерка iPlan.ua Інна Старченко вирішили розповісти, що треба знати кожному інвестору-початківцю, щоб не наробити помилок та почати успішно примножувати свій капітал.

Що зробити на самому старті


Після початку повномасштабної війни з РФ у деяких українців виникла проблема, що на термінові потреби у них просто не було грошей. Або, можливо, не було готівки, щоб розплачуватися за дуже потрібні послуги в певний момент.

Проте вже після 10 місяців воєнного стану всі усвідомили: що місячний запас грошей має бути обов'язково у готівковій гривні. Ще частинка – у валюті (наприклад, це може знадобитись при евакуації за кордон). Решту можна тримати на картці. Коли з цим розібрались, актуальним під час кризи стало питання того, як зберегти свої заощадження і як їх примножити.

Якщо ви ще цього не робили, то саме прийшов час інвестувати. Ідеального часу для старту не буде ніколи, а тому краще починати вже. Але перед початком є декілька важливих кроків. Експертка Інна Старченко пояснила, що передовсім треба перевірити такі 3 речі:

  1. Чи є у вас резервний фонд (запас грошей на 6 місяців життя).
  2. Чи є у вас можливість щомісяця відкладати гроші.
  3. Чи є у вас цілі, для досягнення яких ви будете інвестувати.

Власне, за словами Старченко, інвестиції – це не самоціль. Це спосіб, який допомагає дійти до цілі, і завдяки якому це робиться швидше. Якщо ви впевнені, що відповідаєте цим трьом пунктам, можна рухатись далі.

Як правильно інвестувати


Коли ви починаєте інвестувати, слід враховувати декілька важливих моментів:

  • диверсифікація (слід розподіляти гроші по різних валютах, класах активів і країнах, щоб зменшити ризики й втрати);
  • дохідність/ризик (чим вища дохідність, тим вища імовірність втратити частину або навіть всю суму і навпаки);
  • ліквідність (як швидко ви можете отримати проінвестовані гроші назад на свої рахунки/в руки при необхідності).

Почати інвестування слід з резервного фонду.

Подбайте, щоб сума резервного фонду була розподілена між банківськими рахунками і готівкою, також між різними валютами (гривня, долар, євро), при необхідності між країнами – українські банківські рахунки, рахунки європейських платіжних систем wise/revolut тощо.
Інна Старченко

Інна Старченко

Фінансова планерка iPlan.ua, спеціалістка з управління персональними фінансами та інвестиціями

Варто звернути увагу на конвертаційні валютні депозити, які допоможуть конвертувати гривню в долар або євро онлайн по курсу, нижчому, ніж в обмінниках. У такий спосіб можна вберегти гривневі заощадження від знецінення. Проте є умова: протягом 3 місяців ви не зможете забрати гроші з депозиту. Після цього періоду валюту можна отримати готівкою в касі або вивести на валютну картку. Відкрити конвертаційні депозити можна майже в кожному банку від 100 доларів.

Якщо є середньострокова ціль, наприклад, оновлення авто через 2 роки, або купівля нерухомості через 5 років, то як варіант можна інвестувати у валютні ОВДП (облігації внутрішньої державної позики). Придбати їх можна від однієї штуки, а саме від 1 000 доларів.

Якщо ми говоримо про створення капіталу на пенсію протягом 20-30 років, то найкращим інструментом є інвестування в індексні фонди (ETF), які можна придбати на фондовій біржі. Але для цього вам потрібно буде відкрити закордонний брокерський рахунок, – пояснила Старченко.

Почати інвестувати в ЕТF можна і від 100 доларів, але щоб створити збалансований ризик/дохідність портфель, знадобиться приблизно 1 000 доларів. Тобто, спосіб інвестицій залежить від цілі. І визначитися з цим новачку може і не просто, але існують фахівці, які можуть порадити, як і що робити.

Як не втрачати багато


Старченко зазначила, що від ризиків не застрахований ніхто, але кожен може зменшити їх. Отже, ось перелік правил, який допоможе втрачати менше при інвестуванні:

  • ніколи не інвестуйте кредитні гроші;
  • не починайте інвестування, якщо ще не сформували резервний фонд;
  • перед інвестуванням в будь-який фінансовий інструмент обов'язково вивчіть його, ознайомтесь зі всіма ризиками;
  • не вкладайте всі гроші в один інструмент;
  • не інвестуйте гроші в інструмент, у якому ризик втрати грошей вищий, ніж ви готові прийняти;
  • не інвестуйте на емоціях або під тиском натовпу;
  • сформуйте свою власну стратегію інвестування, яка відповідає вашим цілям, ризик-апетиту, фінансовим можливостям, терміну інвестування;
  • намагайтеся інвестувати пасивно і регулярно.

Якщо дотримуватись таких правил і свідомо ставитись до своїх грошей, тоді вони примножуватимуться. Головне, не поспішати та вивчати детально усе, з чим плануєте працювати.

Як обрати вигідну квартиру для інвестицій


Раніше ми розповідали, що продажі нерухомості через повномасштабний напад РФ впали у 10-15 разів, а інвестиційні продажі обмежуються окремими точковими угодами. І ними займаються, як правило, професійні рантьє. Проте угоди укладаються і випадки купівлі-продажі інвестиційних квартир є. Та для тих, хто хоче на цьому заробити, є таке правило: інвестувати треба лише у ліквідне житло.

Тобто, купувати треба таку квартиру, яка буде актуальною і перепродасться через 3-10 років. Не останню роль грають і формат, концепція, метраж квартири, характеристики комплексу і репутація девелоперів. Читайте наш матеріал з експерткою ринку нерухомості про те, як обрати вигідну квартиру для інвестицій.

Крім того, ми пояснювали, що треба робити з першими заробітками дітей та які помилки часто роблять батьки, як користуватись грошима, коли немає світла.

А про фінансову грамотність більше дізнавайтесь у нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.