Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні створили індустріальні парки: що це та чому вони важливі для економіки

Правильно розвинуті індустріальні парки є важливим інструментом економічного зростання та забезпечення сталого розвитку країни

Фото: Unsplash

Розповідаємо, що відомо про індустріальні парки в Україні

Фото: Unsplash

Індустріальні парки відіграють важливу роль у сучасній економічній інфраструктурі, сприяючи розвитку промислового сектору та привабленню іноземних інвестицій. В Україні в реєстрі індустріальних парків відбулося ювілейне поповнення. За повідомленням прем'єр-міністра Дениса Шмигаля від 29 жовтня, 70-й парк "ВінІндастрі" був створений у Вінниці. Він має площу понад 13 тисяч гектарів і спеціалізується на передових технологіях обробки сировини.

Сайт Pro Гроші розповідає, що таке індустріальні парки та кому вони потрібні.

Що таке індустріальні парки

Індустріальні парки – це території з підприємствами та інфраструктурою для наукових досліджень, бізнесу та інформаційних проєктів. Вони можуть бути створені як державними, так і приватними ініціативами, і надають бізнесам зручний доступ до різних ресурсів, включаючи земельні ділянки, енергопостачання, комунікації та логістичну підтримку.

Україна почала розвивати їх у 2012 році за законом "Про індустріальні парки", під наглядом Міністерства економічного розвитку і торгівлі. У травні 2022 року Верховна Рада затвердила закони, що надають податкові пільги індустріальним паркам, зокрема, звільнення від імпортного ПДВ і мита для резидентів, а також пільгові ставки податку на нерухомість та плати за землю від місцевих влад.

Які існують переваги індустріальних парків

Підхід до освоєння території ґрунтується на кількох концепціях, які водночас є перевагами індустріальних парків:

  • індустріальні парки надають підприємствам доступ до готової інфраструктури, такої як дороги, енергопостачання, водопостачання та інші комунікації. Це дозволяє компаніям швидше запускати виробництво та знижує витрати на будівництво інфраструктури;
  • суміжні підприємства, особливо у хімічній промисловості, можуть бути спроєктовані таким чином, щоб вони взаємно доповнювали виробничі ланцюги для виробництва товарів;
  • зональне розташування промислових об'єктів легше контролювати з точки зору охорони довкілля.

Для кого індустріальні парки є важливими

Найбільш зацікавленими в індустріальних парках є держава та регіональні влади. Оскільки їхній розвиток сприяє збільшенню податкових надходжень, зменшенню безробіття та покращенню інфраструктури регіонів, де вони розташовані. Також це сприяє розвитку місцевої промисловості та забезпечує різноманітні можливості для регіонального розвитку.

Крім того, важливо зазначити, що ці парки приваблюють іноземних інвесторів, які шукають безпечні умови для вкладання грошей в українську економіку. Для них це створює можливість розширити свій бізнес та вигідно виробляти товари на українській території.

Раніше ми повідомляли, як уникнути економічної кризи після війни. Також ми писали, як почати бізнес без великого капіталу.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.