Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Google заплатив 2,7 млрд доларів за повернення інженера: чим він унікальний

Програміст був одним із першої сотні людей, які почали працювати в Google з моменту заснування у 1998 році

Фото: Pexels

Google була потрібна допомога у розробці Gemini

Фото: Pexels

Компанія Google заплатила 2,7 млрд доларів, щоб повернути до них 48-річного Ноама Шазіра, інженера-програміста, який звільнився 2021 року. Це сталося після того, як йому відмовили у проханні випустити чат-бот, який він розробив разом із колегою.

Про це пише New York Post.

В чому особливість програміста

У 2000 році Ноам Шазір почав працювати в Google. Він був одним із перших сотень людей, які працювали в компанії. Але після звільнення у 2021 році Шазір і колишній колега Де Фрейтас заснували Character.AI, яка перетворилася на один із найвідоміших стартапів у сфері штучного інтелекту в Кремнієвій долині.

Минулого місяця Google і Character.AI повідомили, що Шазір стане одним із керівників Gemini, а Фрейтас і члени дослідницької команди Google приєднаються до підрозділу штучного інтелекту DeepMind Google. The Wall Street Journal повідомляє, що Google заплатила Character.AI 2,7 млрд доларів за ліцензію на технологію, а також умову співпраці Шазіра та його команди з компанією.

"Ліцензійна угода, яка не є повноцінним придбанням, є унікальною домовленістю, що дає змогу Google негайно отримати доступ до інтелектуальної власності Character.AI, не чекаючи на схвалення регуляторних органів і бюрократичні узгодження, які були б необхідні в разі повної купівлі компанії", – пише видання.

Вважається, що основною причиною придбання Character.AI було повернення Шазіра в Google. Ерік Шмідт, колишній генеральний директор Google, був вражений його роботою. Таким чином, він вважав, що Шазір здатний створити модель штучного інтелекту, здатну взаємодіяти з інтелектом людського рівня.

Meena – це чат-бот, створений Шазіром і Де Фрейтас у 2017 році. Він міг спілкуватися з людьми з різними проблемами. Шазір був надзвичайно впевнений у корисності Meena, тому він припустив, що вона одного дня замінить пошукову систему Google. Але через побоювання щодо безпеки та справедливості керівництво Google вирішило, що випускати чат-бот занадто небезпечно.

У результаті цієї угоди Шазір, який заробив мільйони доларів, був призначений Google одним із трьох людей, які очолять зусилля компанії зі створення наступної версії Gemini – нового покоління моделі штучного інтелекту Google. Її створили, щоб конкурувати з ChatGPT від OpenAI.

Гонитва технологічних гігантів Кремнієвої долини за найкращих талантів епохи штучного інтелекту демонструє високу ціну, яку Google заплатив за повернення Шазіра та Де Фрейтаса до команди, особливо після запуску ChatGPT OpenAI.

Війна за таланти загострилася до такої міри, що Марк Цукерберг, генеральний директор Meta, і Сергій Брін, співзасновник Google, особисто написали записки, закликаючи кандидатів приєднатися до команди. Стверджується, що Брін відігравав важливу роль у переконанні Шазіра повернутися до Google.

У 2017 році Ноам Шазір і ще сім дослідників Google, серед яких був українець Ілля Полосухін, опублікували наукову статтю під назвою "Увага – це все, що вам потрібно". Наразі ця робота є культовою в ШІ-індустрії.

Раніше ми розповідали про те, що Google висміяла iPhone 16 у новому відео. Також ми писали про те, як отримати найточніші результати у Google.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.