Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Договір позички чи оренди для ФОП: що обрати залежно від ситуації

ФОП мають можливість оформити договір оренди чи позички, залежно від ситуації та мети

Фото: Pexels

Обидва договори знадобляться під час фінансового моніторинга

Фото: Pexels

Фізособам-підприємцям (ФОП) необхідні договори позички чи оренди, щоб показати, що їхній бізнес дійсний. Зокрема, щоб вказати місце, де вони зберігають свій товар та працюють. Їх можуть запросити у податковій. Банки та, наприклад, Нова Пошта також звертають увагу на них під час фінансового моніторингу.

Про це пише видання LIGA.net.

В чому особливості та відмінності договору оренди та позички


У договорах оренди нерухомість передається в користування за певну плату протягом певного періоду часу. Таким чином, є дві основні характеристики під час їх укладання: строк і плата.

Крім того, ви порушите умови договору оренди, якщо хочете укласти його безоплатно. Таким чином, він буде вважатися недійсним.

Коли мова заходить про договори оренди, важливо пам’ятати, що якщо у них формально вказана ціна, наприклад, одна гривня, то існує ризик податкових донарахувань.

Річ у тому, що Податкова служба завжди наголошує на тому, що ціна договору оренди має визначатися за допомогою методики визначення мінімальної суми оренди.

Це означає, що на перевірці ДПС все одно знижує ціну до мінімуму. Це буде використано для розрахунку всіх потенційних податків, оборотів та інших податкових показників.

Водночас якщо цей самий об’єкт безоплатно передати вже за договором позички, податкові органи не будуть мати претензій щодо цього. Його можна укладати з ким завгодно. Це можуть бути близькі або далекі родичі.

Які є кейси використання договору позички


Перший варіант. Попри те, що ви не маєте права власності на нерухомість, ви маєте намір зареєструвати касовий апарат на цій території. Коли ви проживаєте в будинку своїх батьків, наприклад.

Для цього необхідно подати форму 20 ОПП, повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність, до податкової служби.

Ви повинні укласти договір позички між батьками-власниками цього будинку, щоб ви могли безплатно користуватися ним для бізнесу.

Друга альтернатива. Якщо ви хочете мати користь від майна члена сім'ї. Наприклад, ви, як чоловік, хотіли б відкрити свій магазин у приміщенні, власністю якого є ваша дружина. Але податкові органи наголошують на тому, що використовувати таке майно може лише той, кому воно належить і на кого зареєстровано.

Крім того, ви можете укласти договір позички між вашим бізнесом і майном вашої дружини, що дозволить вам безплатно вести бізнес у цьому приміщенні.

Третій варіант. Як ФОП ви хотіли б здати бабусі квартиру в оренду. Тоді ви передаєте квартиру бабусі на ФОП за договором позички. Водночас дуже важливо вказати мету передання. Наприклад, для здачі в оренду. Далі ви здаєте її та сплачуєте податок, який передбачається для ФОП.

Насправді існує безліч варіантів використання договору позички. Багато залежить від того, що ви хочете досягти. Однак основні варіанти саме такі.

Що потрібно знати ФОП про компенсації ремонту при оренді та позичці


Договір оренди дозволяє передбачити певні аспекти, які надають орендарю можливість проводити поточний і капітальний ремонт нерухомості, а також отримати компенсацію за її вартість у разі його передчасного розриву.

Тільки звичні витрати на підтримку майна, такі як оплата комунальних послуг, можуть бути предметом договору позички. Він не може передбачити будь-який поточний або капітальний ремонт.

У цьому випадку навіть у разі передчасного розірвання договору неможливо отримати компенсацію за ремонт.

Що можна передати за договором позички


У позичку можна передати все, навіть гроші. По суті, позичити все, що можна повернути. Це можуть бути:

  • території;
  • автомобілі;
  • гроші;
  • меблі;
  • обладнання;
  • техніка або інші речі, які використовуються для особистого чи комерційного користування.

Тут важливо знати, що нотаріальне завірення не потрібно, якщо нерухомість здається в оренду чи позичку до трьох років. Достатньо простої письмової форми договору, підписаної двома сторонами.

У випадку, якщо термін користування чи оренди перевищує три роки, договір позички чи оренди має бути нотаріально завірений. Його нотаріус вже реєструватиме в державному реєстрі.

Які ризики штрафів за звітність за договорами


Необхідно заповнити форму 20 ОПП, щоб повідомити про те, що ФОП користується певним об’єктом нерухомості. Відповідно, вона відображає будь-яке нерухоме чи рухоме майно, яке використовує ФОП під час своєї підприємницької діяльності.

Договори, позички та оренди також не є виключенням. Таким чином, вони повинні бути зазначені у формі 20 ОПП. Наприклад, коли потрібно реєструвати касовий апарат.

Проблеми з проходженням фінансового моніторингу можуть виникнути, якщо їх не зазначити у формі 20 ОПП. За неподання договору в цій формі також є ризик штрафу. Згідно зі статтею 121 Податкового кодексу, він може скласти 1 020 гривень.

Попри це, зараз накладання цих штрафів не є звичайною практикою.

Раніше ми розповідали про те, що зміниться для ФОП вже в наступному році. Також ми писали про те, що робити підприємцю після закриття ФОП.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.