Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Готуватись потрібно вже зараз: в НБУ пояснили, як уникнути економічної кризи після війни

Розповідаємо, якою буде економіка України після війни та які фактори, на думку голови НБУ, варто враховувати

Фото: УНІАН

В НБУ дали прогноз на майбутнє економіки України

Фото: УНІАН

Після перемоги у війні на Україну чекатимуть нові виклики. Щоб уникнути економічної кризи, слід починати підготовку уже зараз.

Про це розповів голова Національного банку України Андрій Пишний в інтерв'ю виданню Global Finance.

На його думку, ефективне використання залучених ресурсів для реконструкції України буде одним із пріоритетних завдань.

"Фундаментальною передумовою повоєнного зростання є макроекономічна та фінансова стабільність. Воєнні перемоги можуть викликати в країнах економічні кризи. Нам необхідно уникнути цього", — повідомив Пишний.

Він запевнив, що уряд та НБУ рухаються до більш стабільних макроекономічних умов у співпраці з партнерами. На думку голови НБУ, відновлення держави повинно бути зосереджено на восьми основних напрямках:

  • макроекономічна та фінансова стабільність;
  • безпека;
  • прогрес на шляху до членства в ЄС;
  • повернення вимушених мігрантів;
  • страхування від військових та політичних ризиків;
  • пожвавлення кредитування;
  • цифрова трансформація;
  • регіональна політика.

"Ми розуміємо, що повоєнне відновлення буде тривалим. Нам слід розпочати підготовку вже зараз. Обговорення продовжуються", — повідомив Андрій Пишний.

Також, за його словами, у НБУ найпотужніша аналітична команда в Україні, і ведуться пошуки глобальної експертизи, яка підтримає країну на цьому шляху.

Чому в Україні не з'являються нові банки

Попиту на створення нових банків в Україні майже немає. За останні п'ять років не надійшло жодного пакета документів до Національного банку України.

"Кількість звернень від небанківських гравців теж на низькому рівні, водночас цього року попит вищий, порівняно з 2022. Так, з початку року ми отримали понад два десятки звернень – більшість від фінкомпаній та лізингодавців, є також страхові", – повідомив заступник голови НБУ Дмитро Олійник в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

За його словами, половина звернень була відхилена, а решта перебуває на розгляді. З початку року за отриманням ліцензії на надання фінансових платіжних послуг звернулось 70 небанківських установ, 55 з них зверталися декілька разів. А це означає, що попит на переліцензування учасників платіжного ринку зростає.

Раніше ми писали, про які найпопулярніші шахрайські схеми розповіли в НБУ, а також які нововведення змусять банки та обмінники працювати по-новому.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.