Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Зможуть легко відновити водійські права – МВС розширили можливості у чотирьох містах України

Наголошується, що МВС постійно розширює географію надання своїх послуг, бо кожен громадянин України, незалежно від місця проживання, повинен отримувати якісний державний сервіс

Фото: Pexels

Водії зможуть простіше відновити документи

Фото: Pexels

У жовтні 2023 року автомобілі, на яких навчають водіння, отримали нове маркування. А вже цього місяця, у листопаді, з'явився новий нюанс щодо авто. Йдеться про відновлення водійських прав. Зазначається, що тепер мешканці Києва, Одеси, Львова та Дніпра можуть відновити своє посвідчення водія не тільки в сервісних центрах Міністерства внутрішніх справ.

Про це повідомляє Урядовий портал.

Як і де тепер відновити права

"Відтепер у чотирьох містах України – Києві, Львові, Одесі та Дніпрі відновлення посвідчення водія у зв’язку з втратою чи викраденням доступне не лише у сервісних центрах МВС. Наші громадяни мають можливість отримати цю послугу у Паспортному сервісі ДП "Документ",– йдеться у повідомленні.

Зазначається, що кермувальники, які мають намір відновити свої документи, можуть особисто в порядку "живої черги" звернутись до відділення або записатись онлайн за допомогою електронної черги.

Для відновлення посвідчення потрібно мати з собою такий перелік документів:

  • паспорт громадянина України з обов’язковим місцем реєстрації, або ID-картку із документом про місце реєстрації;
  • реєстраційний номер облікової картки платника податків;
  • документ, що підтверджує зміну прізвища, ім'я (у разі зміни особистих даних).

"Подача документів адміністратору відбувається впродовж 10-15 хвилин. Нове посвідчення водія замовник отримує впродовж 1-2 робочих днів", – додали у відомстві.

Яку ще інформацію мають знати водії

Раніше ми писали про випадки, коли поліція може зупинити водія та перевірити вміст багажника автомобіля.

Згідно зі статтею закону, поверхнею перевіркою є превентивний поліцейський захід, яким візуально оглядають особу та її транспортний засіб. Огляд особи відбувається проведенням по поверхні вбрання особи рукою, спеціальним приладом чи засобом.

Зазначається, що для здійснення поверхневой перевірки громадянина, поліцейський може зупинити людину лише у тому випадку, якщо існує достатньо підстав вважати, що особа має при собі щось заборонене або те, що загрожує життю інших людей.

Поверхневою перевіркою машини вважається візуальний огляд салону та багажника транспортного засобу. Поліцейський у цій ситуації має право вимагати відкрити кришку багажника та дверей салону.

Наголошується, що водій повинен сам показувати, що лежить у салоні та багажнику. Якщо правоохоронець виявить будь-які сліди правопорушення, то він забезпечує огляд відповідно до вимог статті 237 Кримінального процесуального кодексу України.

У такому випадку слідчий і прокурор проводить огляд місцевості, приміщення, речей, документів та комп'ютерних даних. Для участі може бути запрошений потерпілий, підозрюваний, захисник, законний представник та інші учасники кримінального провадження.

Раніше ми вже писали, що в Україні зникнуть деякі автомобілі. Також ми розповідали, які моделі авто купують найчастіше.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.