Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В автошколах України запроваджують важливе правило — що змінюється

Українські автошколи відтепер мають надавати майбутнім водіям автомобілі з новими спеціальними позначками

Фото: УНІАН

В Україні запроваджують нові правила для автошкіл

Фото: УНІАН

В Україні автомобілі, на яких навчаються водінню майбутні водії, більше не будуть маркувати написами "навчальний" або "учбовий". Річ у тому, що ці слова є російськими.

Відповідне розпорядження погодили у Кабінеті міністрів.

Отже, тепер на машинах, які належать автошколам, будуть встановлювати букву "Н", а не "У", як було раніше.

Зазначається. що розпізнавальний знак "Навчальний транспортний засіб" – це рівносторонній трикутник білого кольору з вершиною догори й каймою червоного кольору, у якій буде розміщена буква "Н" чорного кольору.

Знак має бути спереду і ззаду на автомобілях, які пристосовані для навчання водінню. Знак може бути й двостороннім, тоді він має бути на даху транспортного засобу.

Українці отримують права по-новому

Тепер майбутнім водіям не обов'язково відвідувати автошколи задля теоретичної підготовки перед іспитом на отримання водійського посвідчення. Тобто зараз, якщо громадяни хочуть самостійно вивчати ПДР та отримати права, повинні:

  • пройти медичний огляд;
  • пройти підготовку в акредитованому закладі або самостійно вивчити теоретичні правила з навчальної програми.

Але практичний курс залишається, він відбуватиметься в автошколах. Це дозволить забезпечити належний рівень навчання водіїв і безпеку на дорозі.

Скільки коштує отримати права у 2023 році

На початку майбутнім водіям доведеться сплатити за теоретичний іспит. У Києві, наприклад, за теоретичні заняття доведеться заплатити у середньому 6,5 тисяч гривень.

Також платити доведеться за практичні заняття. У Дніпрі одне практичне заняття з інструктором коштує в середньому 550 гривень за одну годину.

А після теоретичного та практичного курсу українцям потрібно відвідати сервісні центри МВС та скласти останні іспити тут. Ці послуги теж не безплатні їхня вартість становить по 13 гривень.

Після цього доведеться заплатити ще 254 гривні за бланкову продукцію на виготовлення посвідчення водія.

Раніше ми писали про дорожні знаки, які найчастіше плутають водії. Також ми розповідали, як тепер водіїв перевіряють на рівень алкоголю в крові.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.