Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Економія не зіграє на руку водіям: 5 причин, чому не варто переводити авто на газ

Переобладнання свого транспортного засобу на ГБО може мати певні негативні наслідки

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Деякі зміни в автотранспорті не завжди можуть виявитися гарною ідеєю

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Складна економічна ситуація в Україні та високі ціни на бензин і дизпаливо змушують багатьох автовласників задуматися про можливість переведення свого автомобіля на газове обладнання (ГБО). Проте таке рішення може мати й негативні наслідки.

Про це повідомили експерти порталу Avtosota.

Варто ретельно зважити всі за й проти цього рішення, оскільки воно може мати ряд серйозних негативних наслідків. Ось п'ять ключових причин, чому необхідно обдумано підходити до переходу на ГБО.

Великі витрати на обладнання та установку

На сьогодні встановлення ГБО разом з відповідною документацією може коштувати водієві близько 20 тисяч гривень. При розгляді вартості газу у 25 гривень за літр та підвищеній витраті цього палива, за підрахунками експерта, на окупність переобладнання може піти щонайменше пів року.

Зниження потужності та ефективності двигуна

За підрахунками експертів, перехід на пропан-бутан може призвести до падіння потужності автомобіля приблизно на 10-15%, що буде відчутним для автомобілів з двигунами потужністю 100 к.с.

Скорочення ресурсу ДВЗ

Використання рідкого нафтового газу може значно скоротити термін служби клапанів та головки блоку циліндрів. За думкою експертів, може знадобитися ремонт двигуна вже після проїзду близько 200 тисяч кілометрів.

Низька якість газу

Як відомо, в Україні, на жаль, спостерігаються випадки продажу низькоякісного газу на автозаправках, часто з порушеннями технологічних стандартів виробництва.

Відсутність нормальної інфраструктури

Більшість газових заправок в нашій країні розташовані в промислових зонах, далеко від густонаселених районів. На таких АЗС також не завжди є можливість отримати якісний сервіс.

Топ-5 електрокарів, які можна дешево купити у 2023 році

Ціни на дизпаливо та пальне можуть змусити задуматися українських водіїв над купівлею електромобіля, тому редакція сайту Pro Гроші підготовила перелік найдешевших:

  • Citroen C-Zero – від 5 300 доларів;
  • Mitsubishi i-MiEV – від 5 300 доларів;
  • Peugeot iOn – від 5 500 доларів;
  • Nissan Leaf – від 6 000 доларів;
  • Smart fortwo ED – від 6 500 доларів.

Тому, маючи доступ до розетки, навіть зі звичайною напругою, можна забезпечити себе транспортним засобом на кожен день, не хвилюючись за витрати на пальне. Звісно, є ризики через підвищення тарифів на електроенергію та можливі блекаути, але, враховуючи ціни на моделі, купівля електричного автомобіля все одно може нести вигоду в довгостроковій перспективі.

Раніше ми писали, за що водіїв можуть почати штрафувати вже з 1 жовтня. Також повідомляли, чи варто українцям перейматися через дефіцит пального.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.