Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Якщо зупинили – точно оштрафують? Водіїв попередили, що їм загрожує на блокпостах

Розповідаємо, що варто знати водіям, яких зупинили на блокпосту

Фото: Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Що робити водіям, яких на блокпосту хочуть оштрафувати за нетверезе водіння

Фото: Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні через війну майже на усіх важливих трасах, які ведуть до міст і населених пунктів, встановлені блокпости. Патрулі, які чергують на блокпостах часто зупиняють водіїв для перевірки транспортного засобу і якщо не виявляють нічого підозрілого — оголошують водію підозру щодо вживання алкогольних напоїв та пропонують пройти перевірку на алкотестері. Якщо водії відмовляються, тоді їм виписують протокол за статтею 130 КУпАП.

Про те, як поводитися водіям, яких зупинили на блокпосту для перевірки, розповів адвокат Роман Сімутін.

Що варто знати водіям

За словами адвоката, водій може не погоджуватися з результатом алкотестера або відмовитися проходити освідування на місці.

"Тоді ви маєте право вимагати здати аналізи в лікарні, а правоохоронці зобов’язані вас туди доставити", – розповів експерт.

Також правозахисник зазначив, що свідками не можуть особи, щодо неупередженості яких є сумніви. Він уточнив, що у всіх його справах свідками залучалися бійці з добровільних формувань, які з ним служили. А вони не вважаються незалежними свідками.

Сімутін також радить водіям не писати у протоколі : "Не пив, не згоден", якщо правоохоронці запропонують написати зауваження після складання документу.

"Обов'язково вкажіть, чому ви не згодні, наприклад: не доставили до лікарні, відмовили у повторному тесті, не дали можливості скористатися правовою допомогою, залучені упереджені свідки тощо. Тоді ваші шанси перемогти зростуть у геометричній прогресії", – додав правозахисник.

В Україні по новому перевірятимуть водіїв на алкогольне сп'яніння

20 січня Кабінет міністрів змінив процес перевірки водіїв транспортних засобів на стан алкогольного сп'яніння чи перебування під впливом препаратів.

Представник уряду у Верховній Раді Тарас Мельничук пояснив, що ухвалене рішення допоможе точніше визначати відповідальність для осіб, які сіли за кермо нетверезими.

Отже, тепер патрульна поліція чи представники правоохоронних органів на місці зупинки автомобіля повинні обов'язково здійснювати запис огляду на відеокамеру. Пізніше цей доказ потрібно долучити до протоколу про адміністративне правопорушення. Якщо скористатися технічними засобами немає можливості, потрібно провести огляд у присутності двох свідків.

Раніше сайт Pro Гроші розповідав, що робити власнику орендованого автомобіля, якщо його зупинив патруль. Також ми писали, чи можуть покарати водія з протермінованим посвідченням.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.