Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Чи можуть покарати водія з протермінованим посвідченням – що треба знати українцям

Розповідаємо, які правила щодо обміну водійських посвідчень діють під час воєнного стану

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Правила обміну водійських посвідчень під час війни змінилися

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Обмін першого посвідчення водія відбувається через два роки після видачі документа, однак через воєнний стан в Україні правила дещо змінилися.

Про це йдеться в постанові уряду від 03 березня 2022 р. № 184.

Так, Кабмін дозволив українцям, термін дії водійських посвідчень яких закінчився в період воєнного стану, продовжувати керувати автомобілем на підставі протермінованого документа.

"Особа допускається до керування транспортними засобами за наявності у неї національного посвідчення водія України, виданого їй вперше на право керування транспортними засобами відповідної категорії, строк дії якого закінчився", – йдеться в документі.

Як обміняти водійське посвідчення, видане на два роки

В МВС пояснили, що обмін першого посвідчення водія можливий виключно після закінчення строку його дії, а не раніше.

Обміняти документ можна в будь-якому територіальному сервісному центрі МВС, надавши адміністратору наступний пакет документів:

  • паспорт громадянина України;
  • копію довідки про реєстраційний номер облікової картки платника податків;
  • медичну довідку щодо придатності до керування транспортним засобом (на час дії воєнного стану медична довідка не подається);
  • наявне посвідчення водія;
  • платіжний документ (квитанція), який засвідчує оплату адміністративної послуги.

Кому можуть не обміняти водійське посвідчення

Відповідно до пункту 251 постанови Кабінету міністрів № 340, обмін посвідчення водія, виданого особі вперше, проводиться без складення іспитів лише за певних умов.

Так, протягом двох років з дня видачі такого посвідчення водій має право вчинити не більше двох адміністративних правопорушень у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху. Тобто, якщо людина отримає більш як два штрафи за два роки, буде змушена повторно складати практичний та теоретичний іспити у сервісному центрі МВС. Процедура аналогічна тій, як і при отриманні посвідчення водія вперше.

Якщо ж жодних порушень не було, українець має право обміняти посвідчення водія на підставі вищеперерахованих документів.

Раніше ми писали про те, що в Україні хочуть перевипустити всі водійські посвідчення. Також ми розповідали, що українці платитимуть більше, щоб отримати посвідчення водія.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.