Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Зупинив патруль? Які права та обов’язки водія, якщо авто орендоване

Водії за кермом орендованого авто повинні дотримуватися ПДР та виконувати вказівки нацполіції під час зупинки

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Алгоритм дій водія арендованого авто під час зупинки патрулем

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Українське законодавство чітко визначає підстави для зупинки транспортного засобу, регулює обов'язки інспектора та водія, а також описує перелік документів, які потрібно надати на вимогу представників національної поліції. Варто знати, як реагувати на питання та дії правоохоронців, якщо ви керуєте орендованою машиною, і без яких документів не можна покидати дім.

Сайт Pro Гроші розповідає, що робити власнику орендованого автомобіля, які його права та обов'язки на дорозі.

Раніше працівники поліції могли сигналити водію про зупинку, не маючи вагомих підстав. Але тепер Закон "Про національну поліцію" чітко визначає список причин. Якщо інспектор не називає жодну з них, водій має право не виконувати вимоги та рушити далі до місця призначення. Відповідно до ст. 35 Закону, основними підставами зупинити транспортний засіб під час руху є:

  • порушення ПДР;
  • видимі ознаки пошкодження автомобіля;
  • інформація про участь водія або пасажирів у будь-якому правопорушенні;
  • розшук автівки;
  • скоєння ДТП;
  • потреба допомогти людям, які перебувають в салоні транспортного засобу;
  • неправильно закріплений вантаж, який посягає на безпеку оточуючих;
  • звукові або світлові прилади на машині, які потребують відповідного дозволу;
  • постанова про припинення руху на дорозі або її частині;
  • реєстрація автомобіля в іншій країні;
  • водій або пасажири без дозволу покинули місце для утримання військовополонених.

Зауважимо, що кожен представник національної поліції повинен не просто назвати причину зупинки, але й надати докази, які доводять порушення ПДР. Наприклад, фото, відео, слова свідків тощо. При цьому поліцейський зобов'язаний представитися і на вимогу водія показати службове посвідчення (ч.3 ст.18 Закону).

Що може робити водій орендованої автівки

Якщо ви помітили сигнали від правоохоронця про необхідність припаркуватися, це потрібно зробити відповідно до правил дорожнього руху лише у тому місці, де зупинка не заборонена. Тобто, на спеціально відведеній території або по правій стороні узбіччя, якомога далі від проїзної частини.

Зауважимо, водій не зобов'язаний виходити з автомобіля чи відкривати двері для спілкування з патрулем. Достатньо лише опустити бокове скло. Будь-які документи можна не передавати в руки правоохоронним органам, а показати на відстані. Якщо від вас вимагатимуть складання протоколу, при цьому не вказуючи причину або не надаючи доказ порушення, сміливо викликайте новий патруль, щоб повідомити про незаконні дії відповідно до статей 254, 256 і 283 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Водій орендованого автомобіля повинен мати при собі наступну документацію (п. 2.1 ПДР), щоб за потреби надати її для перевірки:

  • водійські права;
  • документи на транспортний засіб;
  • страховий поліс;
  • договір оренди.

Як видно, алгоритм нічим не відрізняється від рекомендацій водіям, які керують власним автомобілем. Головне – не втрачати пильність та пам'ятати, що дії поліцейського не завжди є виправданими. Тому варто не забувати про свої права та обов'язки, щоб за необхідності ними скористатися.

Раніше сайт Pro Гроші писав, чи можуть оштрафувати за їзду з вимкненими фарами. Також ми повідомляли, що в Україні по-новому перевірятимуть водіїв на алкоголь.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.