Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Правила ПДР зміняться? За що водії можуть отримати штраф

В Україні хочуть впровадити адміністративну відповідальність за їзду на "неперевзутих" авто

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Закон має на меті зменшити кількість ДТП

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

У Верховній Раді хочуть встановити адміністративну відповідальність за керування автомобілем, не обладнаним сезонними шинами.

Відповідний законопроєкт опублікували на сайті Верховної Ради України.

Згідно з текстом закону пропонується:

  • встановити, що з 1 листопада до 31 березня не допускається участь у дорожньому русі транспортних засобів, які мають максимальну технічно допустиму масу не більше ніж 3,5 тонни, які не обладнані усесезонними або зимовими шинами на всіх колесах автомобіля;
  • з 1 листопада по 31 березня не допускається участь у дорожньому русі транспортних засобів, які мають максимальну технічно допустиму масу більше ніж 3,5 тонни, які не обладнані зимовими шинами на всіх колесах транспортного засобу.

Окрім цього, пропонується встановити адміністративну відповідальність за керування транспортним засобом, не обладнаним сезонними шинами.

Так, штраф за таке правопорушення може сягнути 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (340 грн).

Як змінилися правила дорожнього руху

Нагадаємо, що у грудні минулого року Кабмін ухвалив рішення стосовно змін у правилах дорожнього руху. Зміни насамперед стосувалися порядку використання фар, а також шин за сезонами.

Так, уряд вирішив скасувати для українців потребу отримати спеціальний дозвіл на проблискові маячки оранжевого кольору. Проте постанова стосується не всіх водіїв. Обмеження зняли лише для спеціального транспорту, автомобілів спецпризначення.

Тепер встановлення і використання маячків доступні без затвердження для учасників дорожньо-експлуатаційних служб і машин з розпізнавальним знаком "Діти".

Представник Верховної Ради у КМУ Тарас Мельничук пояснив, що це питання більше не потребує погодження з територіальним органом з надання сервісних послуг Міністерства внутрішніх справ. Для водіїв всіх інших автомобілів правила залишаються незмінними.

Водіям в Україні дозволили не здійснювати процедуру експертного дослідження під час реєстрації чи перереєстрації транспортного засобу. У деяких випадках отримання висновку МВС є обов'язковим при купівлі-продажі машини, але наступні операції можна проводити без нагальної потреби експертизи:

  • реєстрація нового ТЗ;
  • зміна анкетних даних власника у свідоцтві про реєстрацію;
  • зняття з обліку/вибракування транспортного засобу;
  • перереєстрація автомобіля після встановлення газобалонного обладнання;
  • перереєстрація через заміну/втрату номерного знаку або закріплення індивідуального номера;
  • відновлення свідоцтва про реєстрацію після 01.09.2019;
  • отримання/повернення реєстраційних документів для виїзду за кордон;
  • отримання/повернення тимчасового реєстраційного талона;
  • перереєстрація після встановлення/зняття світлових сигнальних пристроїв;
  • реєстрація з переходом права власності за договором фінансового лізингу.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як можна перевірити якість бензину. Також ми розповідали, які документи потрібно мати для виїзду за кордон на авто.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.