Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Яке пальне подорожчає у вересні найбільше – прогноз від експерта

Українцям пояснюють, що оновлення цінників можливе через динаміку зовнішнього ринку

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Ринок пального очікують зміни

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні ринок пального пережив чимало змін після початку повномасштабного вторгнення та повернення довоєнних податків на сировину. Останній місяць серед операторів можна було помітити певну стабільність, однак у вересні українцям варто підготуватися до оновлення вартості даного продукту.

Про це у коментарі сайту Pro Гроші розповів аналітик компанії "Нафторинок" Олександр Сіренко.

На початку серпня був головний чинник, який підняв ціни на дизпальне та бензин – це динаміка зовнішнього ринку. Ціна на нафту зросла, а тому вартість сировини теж змінилась. А от в кінці місяця рух практично зупинився, за винятком кількох мереж, які підняли вартість пального на 1 гривню.

Однак більшість заправок мали стабільну ціну. Здебільшого це сталося через досить низьку реалізацію.

Саме у серпні були головні державні свята. Але під час війни люди не поїхали кудись святкувати, а вирішили залишитися вдома заради своєї безпеки. Тому ми бачили таку картину на ринку, – говорить експерт.

Яких зміни чекати у вересні

Цей місяць принесе українцям знову зміни. За словами експерта, є поки неточні прогнози, що 95 бензин знову здорожчає. Це відбудеться виключно з огляду на динаміку зовнішнього ринку. Тобто, до кінця вересня ціна на дане пальне може зрости на 1 гривню.

А от дизпальне залишиться зі старими цінниками. Даний вид сировини вже досяг свого піка вартості. Та експерт наголошує, що дизель можна придбати ще дешевше завдяки знижкам від операторів.

Чи "вибухнуть" ціни на пальне взимку

Раніше у коментарі сайту Pro Гроші аналітик консалтингової компанії "Нафторинок" Олександр Сіренко вже розповідав про те, що наразі поки досить рано говорити про ціни та попит на пальне взимку. Однак те, що до зими потрібно вже зараз починати готуватися населенню та промисловим споживачам електроенергії – факт.

Експерт попередив, що саме в зимовий період великого попиту на сировину українцям не варто очікувати. Адже для генераторів, якими люди скоріш за все будуть користуватися в опалювальний період, потрібно небагато пального. Наприклад, на 5 генераторів ви використаєте пального, як на одну автівку.

"Так, минулої зими спочатку, коли люди почали купувати генератори, був попит і на пальне. Всі побігли з каністрами купляти той бензин, аби ним запастися. Але це було один раз. Потім ті каністри лежали у людей досить довго і на заправку ніхто не їздив", – розповідає Олександр Сіренко.

Не буде великого попиту й у великих підприємств, де стоять потужні дизельні генератори. Більше про це ви можете почитати в нашому матеріалі за посиланням.

Раніше ми повідомляли, що у Криму бракує пального. Також ми писали, скільки коштує заправити авто на АЗС.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.