Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Водіям значно спростили життя: як тепер можна реєструвати авто

Процедура реєстрації транспортних засобів зазнала кардинальних змін, тепер водії можуть не звертатися до Сервісних центрів МВС

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Процедура реєстрації авто тепер відбуватиметься за новими правилами

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні з 6 серпня 2023 року набули чинності нові правила реєстрації транспортних засобів. Йдеться про зміну процедури як для придбання нових автівок в автосалонах, так і для перереєстрації ТЗ на вторинному ринку.

Про це йдеться в Постанові Кабміну №437.

Як тепер здійснюватиметься реєстрація нових автівок?

Відтепер, купуючи новий автомобіль, водій може надати працівникам автосалону право на реєстрацію придбаного транспортного засобу та на місці отримати свідоцтво про реєстрацію автівки та номерний знак.

Таким чином в Україні частково зникнуть "транзитні номери", вони використовуватимуться тепер лише у випадку, якщо покупець хоче самостійно доїхати до Сервісного центру МВС та особисто зареєструвати новий автомобіль.

Тобто, відвідуючи автосалон, українці можуть виїхати з нього на новому зареєстрованому авто з номерними знаками та техпаспортом. Це дуже зручно для водіїв, адже їм не потрібно буде більше стояти в черзі в Сервісному центрі та чекати реєстрації свого транспортного засобу.

Що змінилося в процедурі перереєстрації авто на вторинному ринку?

Якщо раніше купуючи авто на вторинному ринку обов'язковою умовою було оформлення нотаріального доручення на реєстрацію автомобіля від попереднього власника, то з ухваленням нових правил все кардинально змінилося.

Процедуру перереєстрації транспортного засобу певним чином спростили, адже тепер достатньо вказати в договорі купівлі-продажу особу, яка реєструватиме авто.

Які документи потрібні для реєстрації авто з-за кордону?

Для того, аби зареєструвати транспортний засіб, який було ввезено з-за кордону, водіям потрібно звернутися до Сервісного центру МВС з таким пакетом документів:

  • оригінал паспорта;
  • ідентифікаційний номер (ІНН);
  • документ на транспортний засіб;
  • документ про правомірність придбання транспортного засобу – це може бути договір купівлі-продажу або інший документ, який засвідчує легальність покупки;
  • митні документи – водію доведеться пред'явити митну декларацію або інші документи, які засвідчують сплату мита при ввезенні автомобіля в країну;
  • сертифікат відповідності (документ підтверджує, що автомобіль відповідає стандартам безпеки та екології);
  • висновок Експертної служби МВС про транспортний засіб (перед реєстрацією доведеться пройти експертне дослідження автомобіля).

Варто зазначити, що проходження експертного дослідження є обов'язковою процедурою при реєстрації транспортного засобу. Таким чином Сервісний центр підтверджує справний технічний стан та безпеку автомобіля.

Раніше ми розповідали, які автомобілі масово купують українці. Також ми писали, які авто не доведеться обслуговувати перші 5 років.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.