Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Водіям варто запастися терпінням: експерт здивував прогнозом щодо цін на бензин

На світових ринках почала дешевшати нафта, що впливає на ринок пального в Україні. Пояснюємо, чи чекати водіям дешевого бензину

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Що відбуватиметься з цінами на бензин

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні поступово знижуються ціни на пальне, однак на кардинальні зміни водіям годі сподіватися. Серйозного просідання цін не допустять великі гравці на ринку пального.

Про це розповів журналістам Pro Гроші аналітик компанії "Нафторинок" Олександр Сіренко.

Він пояснив, 4 жовтня АЗС Avantage 7 продавала 95-й бензин на 60 копійок дешевше, ніж інші мережі. На думку експерта — це хороший знак, адже вартість нафти знову знижується.

Але не варто думати, що вже наступного тижня пальне різко подешевшає. На думку Сіренка, великі гравці, які й диктують умови на ринку пального, триматимуть роздрібні ціни на сьогоднішньому рівні.

"Останні три дні, якщо заправки закупили сировину, то зайде це пальне наступного тижня дешеве для оптових закупівель. Але роздрібна торгівля не змінюватиме свої цінники", — пояснив аналітик.

Українців штрафуватимуть за зберігання бензину

Штрафи загрожують громадянам, які готуючись до майбутньої складної зими придбали генератори та створили великі запаси пального.

Так, на період дії воєнного стану і протягом 30 днів після його скасування суб’єкти господарювання можуть зберігати понад 2 тисяч літрів пального лише отримавши спеціальний дозвіл від податкової. За зберігання значних обсягів пального без документів загрожує штраф у розмірі 500 тисяч гривень.

Чи може виникнути дефіцит пального взимку

За словами міністра енергетики Германа Галущенко, у дефіциті пального дуже зацікавлені росіяни. Однак чиновник переконаний, що жодних проблем на АЗС взимку не буде.

"Що стосується палива на АЗС, то наразі дефіциту ми не очікуємо. І будемо працювати, щоб дефіциту й не було. Як говорило багато експертів, великого подорожчання не відбувається. Тому ціни залишаться стабільними. Питання у ресурсі – і він буде забезпечений", – сказав міністр енергетики.

В Україні побільшає неякісного бензину

Майже три місяці тому в Україні відновили ставки ПДВ та акцизу. Тепер водії за літр пального платять на вісім гривень більше, ніж до змін. Тому експерти вважають, що на ринку побільшає "тіньового" пального, адже податки "бодяжники" не платять.

Також чимало водіїв помітили, що ціна на багатьох АЗС, особливо в регіонах, менша, ніж у великих трейдерів.

"Є всі ознаки того, що ріка контрафакту починає виходити з берегів", – зазначають експерти з Інституту споживчих експертиз.

Втім водіям радять не економити на бензині, щоб не зіткнутися зі ще більшими фінансовими витратами на ремонт автомобіля, який заправили неякісним бензином.

Як зменшити витрати на бензин

Водіям варто дотримуватися доволі простих правил. Отже, автовласникам потрібно:

  • слідкувати за тиском у шинах — правильний тиск скорочує витрату палива;
  • не розганятися і не сповільнюватися різко — це збільшує витрату палива;
  • користуватися круїз-контроль на дорогах, де це можливо;
  • заїжджати у повороти, не гальмуючи;
  • не перевантажувати автомобіль;
  • вчасно змінювати масло та фільтри вчасно;
  • вмикати світло фар лише коли потрібно;
  • якщо плануєте далеку поїздку — вимикайте кондиціонер;
  • планувати маршрут заздалегідь та уникати заторів.

Саме дотримання цих правил може допомогти хоча б трохи економити на бензині.

Раніше ми пояснювали, чому не варто заправляти повний бак в авто. Також ми писали, чи можуть в Україні встановити довоєнні ціни на бензин.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.