Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Бензин знову буде по 25 гривень? Чи є шанс на повернення довоєнних цін

Експерт розповів, що має статися, аби на ринок повернулася стара вартість пального

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Ціни на бензин продовжують змінюватися

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Ринок пального не втомлюється постійно оновлювати свої показники. І це не дивно, адже на нього впливає безліч факторів, через які ціни можуть рости й надалі. Однак українців більше цікавить те, чи повернеться колись довоєнна вартість пального.

Про це у коментарі сайту Pro Гроші розповів аналітик компанії "Нафторинок" Олександр Сіренко.

Зміст
1.Чи варто чекати на старі ціни
2.Ціни вже починають падати
3.Чому нафта поводить себе нестабільно

Чи варто чекати на старі ціни

За його словами, це може статися навід під час війни. Все залежить лише від:

  • цін на нафту на світовому ринку;

  • курсу долара;

  • податків на пальне.

Наразі акциз на бензин у нас один з найбільших. І мені поки незрозуміло, навіщо 239,5 євро на тисячу літрів. Адже це досить багато, і він також впливає на ціноутворення. А ще для повернення довоєнної вартості важливо, аби ціна на нафту для споживачів, для нафтопереробних заводів була десь 50 доларів за барель. Наприклад, ці дні сировина коштувала 90, – говорить експерт.

Також Олександр Сіренко сподівається, що в Україні відновиться власне виробництво пального, адже для цього в країні є шість нафтопереробних заводів. Також, коли буде вільне Чорне море, то українська сторона зможе привозити сировину з будь-якої країни, переробляти її, й самостійно себе забезпечувати. А це вже додатковий важіль для цінової політики.

Ціни вже починають падати

4 жовтня АЗС Avantage 7 знизила на 60 копійок вартість 95-го бензину. І це вже хороший знак, адже вартість нафти знову почала падати, говорить експерт. Однак наступного тижня дива чекати ще не варто. Здебільшого великі гравці ринку триматимуть роздрібні ціни на пальне на тому рівні, який є станом на сьогодні.

Останні три дні, якщо заправки закупили сировину, то зайде це пальне наступного тижня дешеве для оптових закупівель. Але роздрібна торгівля не змінюватиме свої цінники, – додає аналітик.

Чому нафта поводить себе нестабільно

Протягом двох-трьох тижнів дана сировина стрімко дорожчала, а через кілька днів ціни могли так само стрімко падати. Поведінку ринку неможливо спрогнозувати. І все це через певні політичні заяви.

Нещодавно були заяви про те, що Саудівська Аравія та Росія планують знизити видобуток нафти. Тобто, вони лише планували це, а ринок миттєво відреагував дорогим барелем – вище 95 доларів. А саме цього й очікував, наприклад, той самий Путін, адже йому треба гроші для того, щоб живити війну з нами, – говорить Олександр Сіренко.

Виходить, сировина є, але продавці нафти хочуть заробити на ній більше і тому без будь-яких дій лише спекулюють на цьому питані.

Прочитав звернення, що американські представники вийшли з заявою, що вони сформували запаси нафти. А тому ринок після цих заяв заспокоївся і станом на зараз нафта коштує 86 доларів за барель, – додає експерт.

Яка ситуація на нафтовому ринку буде далі – поки що невідомо.

Раніше ми розповідали про нову послугу для водіїв, яка нещодавно запрацювала в Україні. Також ми писали, що послуги Сервісних центрів МВС подорожчали.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.