Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Водіям не вистачає пального? Чому на українських АЗС виник дефіцит газу

Розповідаємо, з чим пов'язаний дефіцит скрапленого газу на українських АЗС та яких областей він торкнувся найбільше

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

З чим пов'язаний дефіцит газу на українських АЗС

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Через складну ситуацію з постачанням імпортного газу в Україну, на низці автозаправних станцій виник локальний дефіцит газу, а подекуди навіть його відсутність.

Таку статистику наведено в матеріалі, опублікованому на сайті enkorr.

Минулого тижня було зафіксовано поодинокі випадки відсутності газу на деяких автозаправних станціях у Вінницькій області. Однак зараз, за словами однієї з компаній області, газ є на всіх заправках. В той час, як на більшості АЗС в Харківській та Київській областях, за інформацією учасників ринку, газ реалізується лише за безготівковим розрахунком.

Найбільше, проблема з постачанням, спостерігається у "БРСМ-Нафти", в таких областях:

  • Київській;
  • Харківській;
  • Полтавській.

Схожа ситуація спіткала АЗС групи "Приват" (ANP, Avias тощо), проблеми з постачанням газу виникли у:

  • Донецькій області;
  • Кіровоградській області;
  • Чернігівській області.

Перебої з наявністю газу на заправках також спостерігали у південних регіонах. Але, за даними наведеними у матеріалі, така проблема стосується поодиноких не брендових заправних станцій, в той час, як великі мережі, забезпечені продуктом в необхідній кількості.

"Продажі зросли на 30-40% порівняно з минулим тижнем. Стрибок попиту найближчими днями може призвести до зникнення газу і на тих станціях, де він поки ще є", — повідомив власник невеликої мережі на півдні.

Як страйк польських перевізників вплинув на постачання скрапленого газу до України

Стає зрозумілим, що у місцевостях, де помітний дефіцит газу, операторами фіксується суттєве збільшення попиту на продукт. Зі слів трейдерів, через довгі черги на кордоні виникали перебої в постачанні скрапленого газу до України, а після початку страйку польських перевізників, проблема вийшла на новий рівень. Також експерти нагадали, що український парк газовозів значно менший від парку паливовозів, а тому скраплений газ виявився найбільш вразливим для затримок транспорту на кордоні.

Залежно від розміру, оператори ринку по різному реагують на логістичні виклики. Відповідно, для малих операторів, нинішні затримки на кордоні стали фатальними, оскільки забезпечити безперебійне постачання фактично неможливо.

Раніше ми писали, скільки водіям доведеться платити за бензин наприкінці 2023 року, а також про те, що українці заливають в бак елітних авто.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.