Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ціни на пальне зводять з розуму – скільки коштує бензин 13 листопада

На ціноутворення даного продукту впливає безліч факторів, а тому і вартість може змінюватися ледь не щодня

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Вартість пального знову змінилась

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

На українських заправках знову змінились ціни на пальне. Водії можуть навіть помітити певне здешевшання, адже, наприклад, майже весь бензин став коштувати менше. Подорожчав лише автомобільний газ.

Про це свідчать дані Консалтингової групи А-95.

Станом на 13 листопада середня вартість різних видів пального в Україні становить:

  • бензин А-95 преміум – 58,44 грн/л;

  • бензин А-95 – 55,47 грн/л(-0,054%);

  • бензин А-92 – 53,51 грн/л (-0,816%);

  • дизельне пальне – 55,75 грн/л (-0,036%);

  • автомобільний газ – 33,54 грн/л (+2,694%).

Чи варто переходити з бензину на газ заради економії

Ми вже писали раніше, що подібне рішення може мати негативні наслідки. Наприклад, наразі встановлення ГБО разом з відповідною документацією може коштувати близько 20 тисяч гривень. При розгляді вартості газу у 25 гривень за літр та підвищеній витраті цього палива, на окупність переобладнання може піти щонайменше пів року.

Також перехід на пропан-бутан може призвести до падіння потужності автомобіля приблизно на 10-15%, що буде відчутним для автомобілів з двигунами потужністю 100 к.с.

Зверніть увагу, якщо ви почнете використовувати рідкий нафтовий газ, то це може значно скоротити термін служби клапанів та головки блоку циліндрів. А ще памʼятайте, що більшість газових заправок в нашій країні розташовані в промислових зонах, далеко від густонаселених районів. На таких АЗС також не завжди є можливість отримати якісний сервіс.

Варто ще додати, що в Україні спостерігаються випадки продажу низькоякісного газу на автозаправках, часто з порушеннями технологічних стандартів виробництва.

В Україні побільшає якісного пального

Усе завдяки змінам, які може запровадити Верховна Рада вже незабаром. Так, за словами нардепа Ярослава Железняка, на сайті парламенту вже є законопроєкт, який посилює боротьбу з незаконним обігом неякісного пального.

За його словами, на ринку пального можуть відбутися наступні зміни:

  • нафта та газовий конденсат перенесуть у перелік підакцизних товарів, до яких застосовується нульова ставка акцизу;

  • перелік розчинників, які належать до підакцизних товарів та інструменту векселів для них буде доповнений.

Чи "вибухнуть" ціни на пальне взимку через попит

Раніше у коментарі сайту Pro Гроші аналітик компанії "Нафторинок" Олександр Сіренко вже розповідав, що наразі поки досить рано говорити про ціни та попит на пальне взимку. Однак те, що до зими потрібно вже готуватися – факт.

В цей період великого попиту на сировину не буде. Адже для генераторів, якими люди скоріш за все будуть користуватися в опалювальний період, потрібно небагато пального. Наприклад, на 5 генераторів ви використаєте пального, як на одну автівку.

Якщо вас зацікавила дана тема, то більше читайте за посиланням.

Раніше ми вже писали, який насправді термін придатності у бензину. Також ми розповідали про топ-5 бюджетних авто, які можуть сподобатися українцям.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.