Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Водії відчують повернення акцизів: що сталося з цінами на пальне

У березні в Україні знизили податок на додану вартість та скасували акцизи на всі види пального, у вересні акцизи повернули

Фото: WOG, БРСМ. Колаж: Pro Гроші

Вартість гуртових партій пального зросла на кілька гривень

Фото: WOG, БРСМ. Колаж: Pro Гроші

У середу, 21 вересня, Верховна Рада частково повернула акциз на бензин, дизпаливо та скраплений газ. При цьому ПДВ залишилось на рівні 7% замість 20%, які були до початку воєнного стану. На такі події одразу відреагував гуртовий ринок.

З посиланням на дані моніторингу Консалтингової групи "А-95" у Enkorr розповіли, як за день після змін виросли ціни на гуртові партії пального.

Що сталося з вартістю бензинів і дизпалива

Отже, 22 вересня ціни на бензин марки А-95 виросли на 2,5 грн/л, до 40,25 грн/л, а на дизельне пальне – на 1 грн/л, до 45 грн/л.

Гуртові партії бензинів пропонувалися в ринок у межах цінового діапазону 38-43 грн, а це на 2-3 грн/л вище від цінників на А-95 днем раніше.

Аналітики відзначили, що найдешевше продавали бензин у південних та західних областях країни (38-41 грн/л), дорожче – у центральних і північних (40-43 грн/л).

А от вартість гуртових партій дизпалива зросла на 1-2 грн/л до 42-48 грн/л. Знову ж, найдешевше ДП продавалося на півдні, а найдорожче – у центрі та на півночі країни.

При цьому експерти кажуть, що передбачити, якими ціни будуть далі, складно.

"Побачимо, як далі буде рухатися ціна, ринок пального зараз профіцитний, попит залишається низьким плюс до всього знижуються котирування у Європі", – зазначив один із трейдерів.

Раніше про те, що ціни зростати не будуть, заявляв і директор Консалтингової групи "А-95" Сергій Куюн. За його словами, саме надходження з податків на пальне сформують оборонний бюджет держави і додадуть близько 31 млрд грн. При цьому значного підвищення цін на АЗС не буде, оскільки акциз збільшить закупівельну вартість, яка знизилась у вересні через падіння цін на нафту.

На ринку з'явилось багато неякісного пального

Раніше ми розповідали, що після того, як на ринку об'ємів пального стало достатньо, працювати почали "бодяжники".

Інститут споживчих експертиз провів дослідження якості А-95 бензину в Україні і поділив перевірені АЗС на три групи: синю, зелену та червону, які відповідають хорошій, середній та поганій якості пального. Основні параметри, за яким перевіряли бензин, такі:

  • октанове число;
  • вміст сірки;
  • об'ємні частини ароматичних вуглеводнів та бензолу.

Читайте, які результати вийшли і що сталося з якістю бензину на різних АЗС. Раніше ми також писали про те, чи зможуть електрокари замінити бензинові авто в Україні на тлі високих цін на пальне.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.