Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Дешево та сердито: чи замінить електрокар бензинові авто в Україні

Розповідаємо про те, як правильно вибрати машину та на що слід звернути увагу

Колаж: Pro Гроші

Замовити автомобіль можна через Інтернет

Колаж: Pro Гроші

Із початком повномасштабного вторгнення Росії однією з найголовніших проблем в Україні став дефіцит пального. Черги на заправках та коливання цін на пальне змушують українців шукати альтернативу. Нею стали електромобілі, адже для використання їх достатньо лише зарядити, а також вони екологічніші.

В матеріалі ми розкажемо, як правильно вибрати електромобіль, на що потрібно звертати увагу та наскільки це вигідніше.

Де придбати електрокар?

Замовити автомобіль можна на спеціалізованих сайтах, а також пригнати з-за кордону. Однак, якщо для вас це буде перша автівка з-за кордону, то краще звернутися до компаній, які надають послуги з імпорту транспорту. Фахівці самостійно займатимуться логістичними та бюрократичними питаннями.

Розмитнення електрокара

З квітня по червень 2022 року в Україні діяло "нульове розмитнення" на автомобілі. При ввозі автомобіля з-за кордону не потрібно було платити акциз, мито та ПДВ.

1 липня 2022 року такий порядок скасували й наразі діє той самий порядок розмитнення транспортних засобів, що й до початку "нульового розмитнення". Зокрема, й для автомобілів, які перетнули кордон до 1.07.2022, але не пройшли процедуру розмитнення.

На що варто звернути увагу під час пошуку електромобіля?

Найперше на що варто звернути увагу – запас ходу, адже це відстань, на яку авто може пересуватися з одним повним запасом акумулятора та стан батареї. Однак варто памʼятати, що в холодну пору року запас ходу буде неабияк скорочуватися. Все через те, що ви використовуватимете нагрівання.

Якщо ви плануєте придбати автомобіль, який вже був у вжитку, то варто звернути увагу на запас акумулятора. Наприклад, електромобіль з ємністю акумулятора 24 Вт⋅год має запас ходу 135 км, 30 Вт⋅год – 172 км, 40 Вт⋅год – 243 км. Якщо впала ємність батареї, то на одному заряді ви далеко не поїдете.

Найдорожчий елемент в електрокарі саме батарея. Аби замінити її, ви витратите від 10 до 20 тисяч євро. Проте варто памʼятати, що в будь-якому автомобілі зношуються не лише батареї. Тому під час купівлі не забудьте оцінити ходову частину, трансмісію, гальма, кермові та інші системи.

Найбільше електрообладнання страждає в тих автомобілів, які потрапили в ДТП чи впали у воду.

Як заряджати електромобіль?

Батарею в електрокарі можна заряджати в домашніх умовах від побутової розетки, однак не варто цього робити, коли температура елементів авто опускається нижче -5 градусів.

Старт заряджання почнеться, але деякий відсоток заряду автомобіль витратить на прогрів теплоносія-антифризу. Тому виробники рекомендують заряджати електрокар у відносно теплому приміщенні.

Також зарядити електромобіль можна на вулиці. В такому випадку потрібно подбати, щоб волога не потрапила до розʼєму. Сам кабель заряджання не боїться невеликих опадів, але виробники не рекомендують заряджати автомобіль у дощ чи сніг, з метою безпеки.

Чи дешевше пересісти на електромобіль?

Для того, щоб зарядити електромобіль потрібно щонайменше 24 Вт⋅год. Цього вистачить, аби проїхати приблизно 135 км. За інформацією Міністерства енергетики України, ціна за електроенергію до 250 КВ/год – 1, 44 грн, понад 250 КВ/год – 1, 68 грн. Від домашньої розетки автомобіль заряджається близько 8 годин. Повна зарядка електромобіля обійдеться в 24 × 1, 44 = 34, 56 грн.

Це дешевше, ніж заправити звичайний автомобіль пальним

Обслуговування ходової частини електрокара нічим не відрізняється від звичайних авто. Все через те, що електромобілі часто створюються на базі бензинових авто. А це означає, що для ремонту ходової можна використовувати їхні запчастини.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.