Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Криза зникає, "бодяжники" прокидаються: що сталося з якістю бензину в Україні і що робити водіям

В Україні провели дослідження якості А-95 бензину та за результатами сформували три групи продавців пального

Фото: Уніан, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Бензин низької якості "вбиває" двигун автомобіля

Фото: Уніан, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Після початку повномасштабної війни в Україні вибухнула бензинова криза. Пального не вистачало, ціни на нього росли, а кількість шахраїв на ринку збільшувалась. Вже у вересні проблема з нестачею пального зникла, але, здається, шахрайства менше не стало.

Інститут споживчих експертиз провів дослідження якості А-95 бензину в Україні. Розповідаємо, на яких АЗС заправлятися ним безпечно, а де є ризик нашкодити своєму авто.

Перевірку пройшли всеукраїнські та регіональні мережі

Кризу пального подолати було дуже складно, оскільки постачання відбувалося лише бензовозами через західні сухопутні кордони країни. Та українським постачальникам вдалося влітку наповнити ринок і, як зазначають експерти, у тому числі завдяки тому, що уряд легалізував стандарти Євро 4 та Євро 3.

Але різні шахраї і "бодяжники" сприйняли такий дозвіл як сигнал випускати у продаж бензинові суміші дуже низької якості. Як наслідок, на ринку з'явилося дуже неякісне та небезпечне для машин пальне.

"Як виявилося, великий відсоток паливних ритейлерів не ризикує зв'язуватися з "бодягою", і не змінює репутацію на миттєвий прибуток. Але ті, у кого репутації не було ніколи, відкрили "всі крани" і шахраюють більше, ніж раніше", – ідеться в дослідженні.

Такий висновок став зрозумілий після дослідження бензину в лабораторії на відповідність до нормативів профільного ДСТУ 7687:2015 (бензин А-95-Євро 5). Основні параметри, за яким перевіряли бензин, такі:

  • октанове число;
  • вміст сірки;
  • об'ємні частини ароматичних вуглеводнів та бензолу.

Перевірку пройшли як всеукраїнські мережі, так великі регіональні гравці. Крім того, експерти відібрали зразки в кількох поодиноких АЗС та кількох "діжках" у Києві та Дніпрі. Такі заправки мають багато клієнтів через дуже низьку ціну бензину, та експерти вирішили перевірити, наскільки хороший в них продукт.

Де заправлятися безпечно

Отже, результати розділили на три зони:

  1. Зелена (якісний бензин, що відповідає нормативам Євро 5).
  2. Синя (норми Євро 4, які до воєнного стану були порушенням, але зараз вважаються невеликим відхиленням).
  3. Червона (коли пальне не є бензином, а сумішшю дуже низької якості, що небезпечне для двигуна).

Отже, у першу зелену зону потрапили WOG, ОККО, KLO, PRIME, AVANTAGE 7, ZOG та ANP. Експерти визначили їхній бензин як

У другій синій зоні опинилися SOCAR, BVS та NEFTEK.

Врешті найгіршим за якістю виявився бензин мереж БРСМ НАФТА, MARSHALL, NPG, УКРПЕТРОЛЬ, RUR, ВЕСТА, а також у всіх безіменних поодиноких АЗС та діжок.

Фото: УкрАвтопром

"Загалом, результати дослідження наштовхують на цілком очевидні висновки. У той час, поки лідери ринку по всіх закутках Європи контрактують обсяги нормального палива, "бодяжники" користуються складною ситуацією та заробляють надприбутки на нашому здоров'ї та бюджетах автомобілістів", – підсумували експерти.

Вони додали, що з такими махінаціями на ринку пального потрібно боротися, оскільки підробки є дуже небезпечними для автівок. Недоброчесні продавці користуються низькою вартістю "бодяг", але самим водіям потрібно бути обачними і зважати на якість бензину, якою б не була його ціна.

Акцизи на пальне можуть повернути

Нещодавно Комітет Верховної Ради з питань податкової та митної політики підтримав законопроєкт 7668-д, яким пропонують повернути оподаткування пального в Україні:

  • бензин 100€/ 1000 літрів;
  • дизель 100€/ 1000 літрів;
  • газ 52€/ 1000 літрів.

Водночас ПДВ має залишитись на рівні 7%. Читайте детально, які податки мають встановити на біопаливо та коли нардепи зможуть розглянути законопроєкт.

Читайте також наш матеріал про те, чи зможуть електрокари замінити бензинові авто в Україні на тлі високих цін на пальне.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.