Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Очікувати "буму" на АЗС? Що буде з цінами на пальне після повернення акцизу

Експерт розповів, що буде з цінами на різні види пального після повернення акцизного пального

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

Повернення акцизу може змінити ціни на один вид пального

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

Верховна Рада ухвалила рішення повернути акцизи на пальне, що є досить очікуваним кроком, однак не на жарт розхвилювало українців, які очікують зростання цін на АЗС.

Директор Консалтингової групи "А-95" Сергій Куюн розповів, що принесе повернення податків і чи очікувати цінового вибуху.

Експерт одразу зауважив, що за рахунок податків живе будь-яка держава і у нашому випадку, саме ці надходження сформують оборонний бюджет держави. За словами Куюна, акциз на бензин та дизель складе 4 грн/л, на автогаз – 2 грн, що становить лише 7-8% від кінцевої ціни, яку ми бачимо на заправці.

До війни навантаження було набагато вище і становило 40% для бензину, 25% для дизелю та 15% для газу, для порівняння, у ЕС податкове навантаження на пальному сягає 70%.

"Податок повернуто частково – ці ставки в середньому у півтора рази менші, ніж були. За нашими розрахунками, ці ставки дадуть до бюджету наступного року 31 млрд грн. Старі ставки дали би – 43 млрд грн. Це часткове повернення, а галасу було начебто їх підвищили втричі", - розповідає Куюн.

Експерт наголосив, що акцизи підуть на відбудову, ремонт та обслуговування дорожньої інфраструктури, а у цих процесах зацікавлені буквально всі.

Що буде з цінами?

Сергій Куюн запевняє, що підвищення цін на АЗС не буде, оскільки акциз збільшить закупівельну вартість, яка знизилась у вересні через падіння цін на нафту.

Тож ціни на бензин та дизель залишаться стабільними, але може незначно подорожчати автогаз, в межах 1 грн/л.

Однак ризик все таки є, визнає експерт. Останнім часом відбувся так званий "ренесанс" міні-НПЗ, які продають низькоякісні види пального і не збираються сплачувати акцизний податок.

Через це страждатимуть і споживачі і бюджет, тож держава має взятись за це і змусити цих виробників або легалізуватись, або покинути ринок.

Наостанок Куюн порадив водіям бути уважними і ретельно слідкувати за маркуванням пального. Якщо ціна підозріло низька, вам можуть залити неякісний бензин, після якого ремонтувати авто буде надзвичайно дорого.

Раніше ми також писали, що відбувається із якістю пального в Україні і розповідали, чи можна заливати А-92 бензин замість А-95.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.