Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Штрафи і навіть конфіскація: українцям пояснили, за які автівки загрожує покарання

У Конституційному суді України пояснили, чи можуть позбутися водії своїх транспортних засобів, якщо під час ввезення з-за кордону порушили одне із правил

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

КСУ дозволив конфісковувати автівки, за ввезення яких не сплатили мито

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

В Україні штраф або конфіскація транспортних засобів, які були ввезені без сплати мита, є законними. Відповідно, суди можуть застосовувати санкції на громадян за ці порушення.

Про це йдеться у заяві Конституційного суду України (КСУ).

Зазначається, що судді розглянули статтю Митного кодексу України у якій сказано, що за перевищення встановленого строку тимчасового ввезення автомобілів для особистого користування та комерційних транспортних засобів на територію України на більш як 30 днів, а також втрата або розібрання таких транспортних засобів, включно з їхнім демонтажем, загрожує штраф.

Розмір санкцій складає десять тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Також передбачена конфіскація зазначених транспортних засобів.

Як зазначається, право власності не є абсолютним, воно може підпадати під обмеження. Проте будь-яке втручання у право власності має бути обґрунтоване законом, задля досягнення легітимної мети. Тобто має існувати "справедливий баланс" між інтересами суспільства і цим правом.

Отже, як наголосили у КСУ, судді мають право призначати покарання за такі порушення в індивідуальному порядку.

Кому з водіїв не загрожує конфіскація авто на користь ЗСУ

Від конфіскації убезпечені певні категорії організацій та людей. У першу чергу це стосується консульських та дипломатичних установ інших країн закордонних компаній. Також автомобіль не заберуть у:

  • іноземців, які не мають громадянства України;
  • державних банків;
  • підприємств, які мають стратегічне значення для державної чи регіональної економіки.

Як відбувається конфіскація

Процедуру забезпечує Тимчасова комісія. У громадян є можливість особисто вибрати транспортний засіб, який віддадуть військовим. Сам процес складається з наступних етапів:

  • Спершу автомобіль повинен пройти технічний огляд, а власник має заявити про готовність передати його на потреби армії.
  • Визначають остаточну вартість транспортного засобу.
  • Проводиться незалежна оцінка вартості автомобіля.

Водночас власник авто впродовж 30 днів після демобілізації зможе подати заявку та вимагати повернення свого автомобіля.

Раніше стало відомо, що деяким українцям хочуть дозволити безплатно імпортувати автомобілі з-за кордону. Також ми писали, як в Україні змінились правила отримання водійських прав.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.