Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Як виїхати в Європу на своєму авто: все, що потрібно знати про правила та документи

Розповідаємо, що потрібно українцю для виїзду до ЄС та де оформити "Зелену карту"

Фото: Головний сервісний центр МВС, Citroën. Колаж: Pro Гроші

Українці можуть їздити в Європі на своєму авто не більше 6 місяців

Фото: Головний сервісний центр МВС, Citroën. Колаж: Pro Гроші

Щоб мати право виїхати з України на своєму авто та пересуватися ним територією Європейського Союзу, потрібно лише кілька документів. Водночас, потрібно пам'ятати про багато важливих правил, які діють в Європі по відношенню до українських водіїв.

Про це пише РБК-Україна.

При перетині кордону на машині з собою обов'язково потрібно мати:

  • страховку "Зелена карта" (обов'язкова з 29 квітня 2022 року);
  • водійські права;
  • техпаспорт (може бути оформлений на іншу людину).

Водночас, при виїзді за кордон на своєму авто важливо пам'ятати, що індивідуальні номерні знаки діють тільки на території України. За кордон можна їхати тільки з державними номерними знаками.

Крім того, позаду на своєму автомобілі потрібно розмістити відмітний знак України (UA).

Якщо ви виїжджаєте не на своєму авто, потрібно скористатися функцією шерингу техпаспорта в додатку "Дія". Це допоможе уникнути додаткових питань під час проходження митного контролю.

Як купити "Зелену карту" та скільки вона коштує

"Зелена карта" – це аналог української автоцивілки, яка діє за кордоном. Вона забезпечує відшкодування збитків, заподіяних життю та майну третіх осіб внаслідок ДТП. Таким чином, постраждалий і винуватець ДТП фінансово захищений, маючи таку страховку.

З 24 лютого українці мали право перетинати кордони Польщі, Словаччини, Угорщини та Молдови на власних автомобілях без "Зеленої карти". Однак купувати таку страховку все ж рекомендують.

Мінімальний термін, на який видають поліс – 15 днів. Максимальний – 1 рік. При цьому кількість перетинів кордону під час дії поліса не обмежена.

Ціна за страховку на 15 днів для поїздок Європою для легкових автомобілів становить 913 грн. Вартість страховки на один місяць – 1453 грн.

Таку страховку можна придбати на будь-якому українському кордоні. Або заздалегідь і навіть перебуваючи за кордоном – на страховому порталі. Електронний поліс прийде вам на електронну пошту після оплати.

Як довго можна їздити на своєму авто в Європі

Згідно з європейським законодавством, на це є 6 місяців. Однак є кілька способів, щоб "легалізувати" поїздки на своєму автомобілі після того, як цей термін мине:

  • розмитнити та поставити машину на облік у Європі (за розмитнення доведеться заплатити приблизно третину вартості автомобіля);
  • кожні 6 місяців перетинати кордон, щоб обнулити термін ввезення;
  • продати автомобіль в Україні та купити інший автомобіль у Європі.

Ті громадяни України, які набули статусу тимчасового захисту в країнах ЄС, мають право на використання як українських водійських посвідчень, так і зареєстрованих в Україні власних автомобілів без їх конвертації та реєстрації за новим місцем проживання протягом усього терміну дії статусу тимчасового захисту.

У більшості країн-членів ЄС – до 4 березня 2023 року, у Польщі – до 31 грудня 2022 року. Але загалом – до 6 березня 2025 року згідно з Регламентом, який передбачає щорічну пролонгацію дії статусу захисту у деяких країнах ЄС.

Ті українці, які не скористалися правом на тимчасовий захист або були позбавлені його через недотримання або порушення його умов, повинні замінити права (за винятком прав міжнародного зразка) та перереєструвати транспортний засіб. Якщо порушити ці умови, можна отримати штраф, а у деяких країнах навіть передбачена конфіскація авто.

Платні дороги у Європі

Українцям у Чехії можна безкоштовно їздити безкоштовно всіма дорогами до 30 листопада. Водночас, у багатьох країнах пільговий проїзд платними автобанами вже недоступний. Наприклад, у Польщі платний проїзд повернули 1 червня.

У певних країнах оплата здійснюється шляхом купівлі віньєтки, у інших оплата за проїхану відстань у пунктах контролю або за допомогою спеціальних електронних пристроїв.

Віньєтка – паперовий стікер, що купується у спеціальних пунктах. Його приклеюють на внутрішню частину лобового скла. Інструкція зазвичай написана на звороті. У деяких випадках на віньєтці необхідно написати номер транспортного засобу, на якому вона використовуватиметься.

Вартість віньєтки на 10 днів в середньому по країнах ЄС становить від 8 до 15 євро.

Раніше ми писали, що водійські права в Україні видаватимуть по-новому. Також сайт Pro Гроші писав, що Українці в Польщі можуть обміняти посвідчення водія за один день.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.