Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Автомобільна мобілізація – у кого не зможуть конфіскувати машину на потреби ЗСУ

Пропонуємо розібратися, у кого не можуть забрати автомобіль на потреби ЗСУ, а у якому разі українці все ж можуть залишитися без транспортного засобу

Фото: УНІАН, Генштаб ЗСУ/Facebook. Колаж: Pro Гроші

Конфіскувати авто на потреби армії можуть не у всіх українців

Фото: УНІАН, Генштаб ЗСУ/Facebook. Колаж: Pro Гроші

Українським військам для протистояння окупантам необхідна різна техніка, зокрема автомобілі. Тому уряд використовує різні способи, щоб забезпечити наших захисників усіма ресурсами. Це стосується і конфіскації транспортних засобів. Проте, наразі не було жодних випадків, коли громадяни втрачали свій транспортний засіб за ініціативою влади.

На профільному порталі "Автогід" розповіли, які автомобілі не підпадають під конфіскацію на потреби ЗСУ.

У кого не заберуть автомобіль на потреби ЗСУ

Конфіскувати транспортний засіб на потреби військових не можуть у певних категорій організацій та людей. У першу чергу це стосується консульських та дипломатичних установ інших країн закордонних компаній. Також автомобіль не заберуть у:

  • іноземців, які не мають громадянства України;
  • державних банків;
  • підприємств, які мають стратегічне значення для державної чи регіональної економіки.

У кого можуть забрати машину на потреби ЗСУ

Переважно за ініціативи влади транспортний засіб можуть конфіскувати з автопарків підприємств. Також машину можуть забрати у водіїв, які в стані алкогольного сп'яніння спричинили аварії або створили небезпечні ситуації.

Як відбувається процес конфіскації автомобіля

Конфіскація автомобілів здійснюється через Тимчасову комісію. Громадяни мають можливість особисто вибрати транспортний засіб, який буде переданий для потреб армії. Процес включає такі етапи:

  1. Спершу автомобіль повинен пройти технічний огляд, а власник має заявити про готовність передати його на потреби армії.
  2. Визначають остаточну вартість транспортного засобу.
  3. Проводиться незалежна оцінка вартості автомобіля.

Після успішного завершення вищевказаних етапів власник має можливість протягом 30 днів після демобілізації подати заявку і вимагати повернення свого автомобіля.

В Україні можуть запровадити нові штрафи

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №9642. Він передбачає покарання за дрифт на дорогах. У разі порушення правил на водіїв чекають серйозні штрафи:

  • за дрифт – 8 500 грн;
  • при повторі – до 17 000 грн, а також від 6 місяців до 1 року без прав.

Автори цього законопроєкт сподіваються, що це позитивно вплине на безпеку дорожнього руху.

Раніше ми повідомляли, що в Україні зміняться правила техогляду та коли запрацюють ці нововведення. Також ми писали, де вигідніше оформити зелену карту для виїзду за кордон.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.