Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Росіян не хочуть бачити в ЄС? Яке обмеження ввела Литва

Нове обмеження стане ще однією перешкодою для громадян Росії, які прагнуть потрапити до європейських країн

Фото: Unsplash, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Литва зобов'язала власників автомобілів із російськими номерами виїхати з країни

Фото: Unsplash, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Литва зобов'язала власників автомобілів з російською реєстрацією покинути країну та всю територію Європейського союзу протягом шести місяців із дати в'їзду. Це рішення було ухвалено на фоні геополітичних подій та санкцій, пов'язаних з Росією.

Про це повідомляє литовська митниця.

Починаючи з 11 вересня 2023 року, митні органи Литви припинили пропускати транспортні засоби з російськими номерами на свою територію. Це пов'язано з впровадженням імпортних обмежень, і стало можливим після пояснень Європейської комісії, які стверджують, що такі правила розповсюджуються не лише на імпорт, але й на ввезення будь-яких транспортних засобів, які мають реєстрацію РФ, навіть якщо вони призначені для тимчасового використання. Заборона стосується усіх транспортних засобів, незалежно від національності їхніх власників чи водіїв.

Однак є виключення, воно поширюється на громадян Росії, які їдуть транзитом через територію Литви в Калінінградську область. Проте це можна зробити лише за наявності документа FTD. Важливою умовою є той факт, що транзит через Литву не може тривати більше ніж 24 години, і транспортний засіб повинен супроводжувати його власник.

Зокрема, митниця попереджає про небажаність купувати чи ввозити автомобілі, які мають реєстрацію або походження з Росії. За порушення встановленого законодавства можуть бути застосовані штрафні санкції та/або конфіскація транспортного засобу.

Що відомо про заборону на в'їзд авто з російськими номерами

13 вересня Естонія, Литва і Латвія оголосили про заборону в'їзду автомобілів з російськими номерами на свою територію після пояснень Єврокомісії стосовно санкцій. У разі, якщо такі автомобілі прибувають на кордон, водії й пасажири мають дві можливості: або повернутися в Росію, або перетнути кордон без автомобіля, який можуть конфіскувати.

Хто ще припинив впускати автомобілі з Росії

Польща доєдналася до країн, які припинили пропускати автомобілі з російською реєстрацією через кордон. Це правило почало діяти з 17 вересня 2023 року.

Раніше ця заборона стосувалася лише вантажних автівок, але тепер вона розповсюджується на всі види транспортних засобів без виключення. Загалом, подібні обмеження були введені всіма країнами Європейського союзу, які мають сухопутний кордон з Росією.

Раніше ми повідомляли, які документи українцям потрібно підготувати для перетину кордону. Також ми писали, що автобуси перетинатимуть кордон за новими правилами.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.