Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Підготовка до подорожі на авто: які документи потрібні для перетину кордону

Щоб уникнути неприємних ситуацій у дорозі та забезпечити безпроблемний перетин кордону, необхідно відповідально поставитися до збору необхідних документів

Фото: УНІАН, Pixabay, МВС. Колаж: Pro Гроші

Перелік документів для перетину кордону на автомобілі

Фото: УНІАН, Pixabay, МВС. Колаж: Pro Гроші

До подорожі за кордон на автомобілі потрібно ретельно підготуватися. Це стосується не лише перевірки машини на відсутність несправностей, але й збору усіх необхідних документів.

У Telegram-каналі "Ти ж Юрист" перелічили документи, які обов'язково потрібно мати при перетині державного кордону на автомобілі.

Які документи потрібні для виїзду за кордон на автомобілі

1. Посвідчення водія

Це основний документ, який має бути при вас у будь-який час, тобто не тільки під час подорожі за кордон. Переконайтеся, що ваше посвідчення водія є дійсним та не закінчується під час вашої поїздки. Без нього вас можуть не випустити за межі країни.

2. Свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу

Якщо автомобіль зареєстрований на вас особисто, ви маєте взяти з собою свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу, оформлене на ваше ім'я. У разі, якщо власником транспортного засобу є інша людина, вам необхідно мати документи, які підтверджують вашу повноважність керувати цією автівкою. Це може бути:

  • доручення власника;
  • договір оренди.

3. Розпізнавальний знак України на авто (UA)

Розпізнавальний знак України (UA) на автомобілі необов'язковий, якщо на номерних знаках присутнє позначення UA. Проте, якщо його не має, то розпізнавальний знак стає обов'язковим.

4. Міжнародне страхування "Зелена карта"

"Зелена карта" – це міжнародний страховий документ, який підтверджує наявність страхового покриття для вашого автомобіля за межами країни. Він є обов'язковим для більшості країн Європи та інших держав, і його відсутність може призвести до серйозних проблем при перетині кордону.

5. Державний номерний знак з латинськими літерами

На автомобілі має бути прикріплений державний номерний знак з латинськими літерами. Це вимога багатьох країн.

Варто зазначити, що інформація про необхідні документи може змінюватися залежно від країни, куди ви плануєте поїхати. Тому перед виїздом потрібно перевіряти оновлені вимоги держави.

Скільки українцям доведеться заплатити за відновлення водійського посвідчення

Ціна за дану процедуру є незмінною. На її вартість не впливають причини втрати документи та регіон, де це сталося.

Вартість відновлення складає 254 гривні + банківський збір. Якщо ви самостійно заберете посвідчення, то вартість не зміниться. Також є можливість скористатися послугою доставки через Укрпошту, але в такому випадку ціна збільшиться до 294 гривень. У разі замовлення е-посвідчення вам потрібно буде заплатити 26 гривень і банківський збір.

Як відновити водійські права, читайте тут.

Раніше ми повідомляли, хто з чоловіків може виїжджати за кордон під час мобілізації. Також ми писали, про які права на АЗС має знати кожен водій.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.