Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Про цей секрет знають не усі — що приховують чорні цятки на лобовому склі авто

Розповідаємо, навіщо взагалі потрібні чорні цятки, які є на кожному автомобілі та чи дійсно вони важливі

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Водіям пояснили, для чого на автомобілях чорні цятки

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Кожен водій помічав на лобовому та задньому склі своєї автівки автомобіля чорні крапки. Однак не усі знають, які функції вони виконують.

Про це пише видання Express.

Насправді чорні крапки навіть мають назву — фріти. Зазвичай їх розташовують біля емальованої смуги чорного кольору, яка проходить по зовнішній стороні скла. Така смуга є майже на кожній автівці.Виявляється, що вони існують не просто так, адже виконують певні важливі функції.

І виявляється, що чорні цятки на склі автомобіля існують не просто так, адже вони виконують доволі важливі функції. Наприклад, вони регулюють температуру транспортного засобу та зменшують оптичні спотворення або лінзування.

"Це відбувається, коли смуга нагрівається швидше за лобове скло. Тоді виникає оптичне спотворення, через яке прямі лінії здаються вигнутими. Та ці чорні точки, що поступово "тонуть", зменшують це явище, розсіюючи тепло та рівномірно розподіляючи його", — пояснюють експерти.

До того ж фріти допомагають утримувати скло на місці. Річ у тому, що автовиробники раніше кріпили лобове скло спеціальними ущільнювачами, але у 60-х роках з'явилася технологія вклеювання скла. Тоді виникла ще одна проблема: як захистити клей. Тоді й почали використовувати чорну смугу й фріти.

Цікаво, що внутрішня сторона чорної фритової стрічки теж є важливою. Вона забезпечує більш шорстку поверхню для прилипання клею-герметика, оскільки ця частина лобового скла є точкою контакту між склом та рамою автомобіля.

Чи можна мити двигун автомобіля

Це навіть необхідно робити, аби зменшити ризик різноманітних поломок, які виникають через пил та бруд. А ще на вимитому моторі завжди будуть краще помітні всілякі патьоки робочих рідин. Загалом двигун варто мити двічі на рік самостійно чи за допомогою фахівців.

Але перед початком цього процесу, не забувайте, що:

  • важливо обережно поводитись із легкозаймистими засобами, призначеними для мийки двигуна;
  • іномарки зазвичай важко переносять цей процес, особливо з боку електрообладнання. Вода може потрапити в електричні механізми навіть через поліетиленову упаковку;
  • необхідно ретельно вибирати сервіс обслуговування, адже від компетентності працівників залежить робота вашої машини;
  • якщо очищення мотора здійснюється самостійно, можливе неякісне просушування, яке призведе до замикання проводки.

Українцям дозволять продавати авто у Дії

Наразі, за словами міністра цифрової трансформації Михайла Федорова, відповідну послугу у мобільному застосунку вже тестують.

"Не потрібно буде більше відвідувати центри МВС, користуватися послугами "бігунків", які продають місця у черзі.Усього кілька кліків і можна продати транспортний засіб", — розповів він.

Як прогріти автівку менше за хвилину

Один з інструкторів з водіння порадив водіям вмикати систему опалення та кондиціонування. Так автівка швидше прогріватиметься.

За його словами, варто включити опалення, але при цьому не запускати двигун одразу, а зробити це за п'ять секунд.

Раніше ми розповідали, коли водіям варто задуматися про зміну шин на своєму автомобілі. Також ми писали, через які порушення водіям загрожує позбавлення прав.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.