Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Як завжди дешево їздити на таксі в Україні – лайфхаки від водія зі стажем

Редакція Pro Гроші розповідає лайфхаки від водія Uklon, які допоможуть їздити дешевше

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Водій розповів про основні правила виклику дешевого таксі

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Замовляти таксі у застосунку вже давно стало рутиною для багатьох українців. З початком війни ця процедура набула особливого значення, оскільки комендантська година значно обмежила роботу водіїв і можливості пересування пасажирів.

За машину у час пік теж доводиться поборотися і добряче підняти ставки. Все це та багато чого іншого може впливати на ціну поїздки. Тож сайт Pro Гроші поспілкувався із досвідченим водієм і розповідає, як замовляти таксі максимально дешево та вдало.

Юрій працює таксистом у компанії Uklon і зазначає, що усі індивідуальні знижкові пропозиції від компанії розраховуються за певним алгоритмом, до якого водії не мають жодного стосунку.

Тобто сказати точно, від чого залежить "подарунок" того чи іншого промокоду, неможливо — усе суто індивідуально, окрім певних стандартних випадків, як от знижка на перші поїздки.

Від чого ж усе залежить?

Ціна залежить від попиту, а попит — від часу, у який ви замовляєте поїздку. Звісно, бувають певні форс-мажори, наприклад, коли через тривогу перекривають мости з одного берега Дніпра на інший, але здебільшого ринок керується сплесками попиту у години пік.

У Києві кажуть — вийди на 10 хвилин раніше з дому, приїдь на годину раніше на роботу. Потрібно замовляти не у саму годину пік, а хоча б за 10 хвилин, якщо у вашому місті година пік починається о 8-9 годині ранку, викликайте таксі трохи раніше, — зазначає Юрій.

Також водій дуже радить не дотягувати до пізньої години. За його словами, ціни значно ростуть вже після 21:30, а ще ближче до комендантської години — стають нереально високими.

До того ж можуть бути складнощі з тим, щоб взагалі викликати автівку, бо водіїв банально на всіх не вистачає.

Я людям рекомендую не повертатися додому після пів на десятої години вечора, бо починається великий попит, і водії просто не хочуть їхати за маленькі гроші з центру до спальних районів міста. Вони бачать, що вже такий час, коли перестають курсувати метро та громадський транспорт і чекають, що пасажири самі піднімуть тарифи. Десять гривень тут ролі не зіграють, потрібно піднімати на сотню, — попереджає Юрій.

За адекватною ціною з центру до спальних районів міста можна доїхати, якщо викликати таксі близько 21 години вечора, чим пізніше — тим дорожче. Після припинення роботи громадського транспорту — дуже дорого, а за пів години до комендантської — останній шанс викликати таксі хоч за якоюсь ціною, і на знижки годі сподіватись.

Юрій пояснює, що водієві теж потрібно дістатися додому, тож якщо вам потрібно їхати за місто, на його околицю або на інший берег по низькій ціні — не баріться. Якщо таксист за щасливою випадковістю не буде жити десь поруч, він не візьме вас своїм останнім пасажиром, бо не встигне до комендантської години повернутися без проблем.

Рейтинг пасажирів

У застосунку Uklon кожен пасажир може оцінити водія після поїздки, поставити від однієї до п’яти зірок, залишити відгук та чайові.

Так само оцінити пасажира може і водій, і це дуже впливає на вашу можливість "спіймати" машину, а от на ціну — не так суттєво.

Якщо у пасажира рейтинг нижче ніж 4,68, то його замовлення приходить як необов’язкове, навіть не в години пік. Таксист може відхилити це замовлення і йому нічого не буде. Він думає, що можливо там неадекватний пасажир, з яким будуть проблеми, зазвичай такі замовлення не беруть, — каже таксист.

Необов’язковими є і замовлення за місто, однак водій може взяти вас і за таких умов, і навіть з низьким рейтингом, якщо йому зручно поїхати саме на цю локацію у цей час.

Тут все залежить від удачі, й навіть якщо ви сильно піднімете ціну у застосунку, це не гарантує вам приїзд автівки, якщо у вас дуже низький рейтинг.

За що знижують оцінки?

Зазвичай за те, що дратує водіїв, наприклад, якщо людина дуже сильно запізнюється, поводиться грубо з водієм.

Є люди, які платять великі гроші, щоб кудись поїхати, але їх ніхто не хоче брати через те, що вони погано себе ведуть під час поїздки, ставлять четвірки і трійки. А якщо ти ставиш пасажиру одиницю, він потрапляє в чорний список цього водія автоматично і більше ніколи не зможе до нього потрапити, — розповідає нам Юрій.

Але рейтинг не може бути на рівні одиниці — в якийсь момент, особливо, якщо водії подавали скарги на пасажира, компанія просто заблокує його.

Для водіїв, які мають низький рейтинг, теж є своє покарання — вони отримують менше замовлень, а відповідно — менше грошей. Але водій не бачить, яку оцінку йому поставив той чи інший пасажир, просто бачить відображення цього на рейтингу.

Раніше сайт Pro Гроші писав, хто з українців може безплатно їздити на таксі й показував найцікавіші меми про цю роботу в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.