Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Водії точно подякують: яка нова послуга незабаром з'явиться у Дії

Міністр цифрової трансформації анонсував, що незабаром у Дії з'явиться послуга, на яку дуже довго чекали усі водії

Фото: УНИАН, Unsplash. Коллаж: Pro Гроші

Українці зможуть купувати та продавати автомобілі в Дії

Фото: УНИАН, Unsplash. Коллаж: Pro Гроші

У мобільному застосунку "Дія" почали тестувати абсолютно нову послугу для водіїв. Так, завдяки нововведенню, вони зможуть продавати або купувати автомобілі.

Про це повідомив 12 жовтня міністр цифрової трансформації Михайло Федоров в рамках Міжнародного економічного форуму у Києві.

Він пояснив, що оформити купівлю або продажу можна буде у кілька кліків.

"Вже тестуємо можливість купити, продати автомобіль у Дії. Тобто не потрібно буде більше відвідувати центри МВС, користуватися послугами "бігунків", які продають місця у черзі.Усього кілька кліків і можна продати транспортний засіб", — розповів він.

Які ще нововведення чекають на водіїв

У травні 2023 року міністр МВС Ігор Клименко розповідав, що впродовж року в Україні скасують необхідність проводити технічну експертизу автомобіля під час купівлі. Процедуру залишать для першої реєстрації, якщо цього захоче покупець, коли купуватиме машину в салоні.

Водночас процес купівлі автомобіля у Дії передбачає, як пояснював чиновник, присутність лише двох людей: покупця та продавця.

Коли у Дії запустять розмитнення авто

На появу цієї послуги теж чекають багато українців, особливо ті, які купують автомобілі з Європи. У Міністерстві цифрової трансформації ще на початку року вирішили розпочати роботу над тим, аби запровадити послугу з розмитнення у застосунку державних послуг "Дія".

Так, за словами керівника з розвитку електронних послуг у Мінцифрі Мстислава Баніка, відповідний законопроєкт вже існував у червні, однак тоді перебував на доопрацюванні. Втім послугу з розмитнення планують запровадити у 2023 році.

"Все буде суперспрощено. Проєкт доопрацьовуємо, бо хочемо знайти цю безкорупційну остаточну формулу, погодити її з депутатами. Законопроєкт ухвалюють і ми швиденько запускаємо розмитнення", – пояснив Банік.

"Дія" для школярів

Нещодавно стало відомо, що Міністерство цифрової трансформації має план щодо запуску для дітей аналога додатка "Дія". Планує, що новий продукт отримає назву "Мрія".

Відомо, що для дітей додаток хочуть наповнити корисним функціоналом. Наприклад, туди внесуть:

  • інформацію про вчителів;
  • електронні щоденники;
  • навчальні матеріали;
  • інформацію про грантові програми тощо.

За словами міністра цифрової інформації Михайла Федорова, бета-версію додатка планують запустити у листопаді-грудні. У Міністерстві вважають, що "Мрія" допоможе значно покращити розвиток української науки.

Без яких документів українцям у Європі не можна сідати за кермо

Якщо водій вирушає з України в ЄС на власному автомобілі, то насамперед має подбати про наявність наступних документів:

  • посвідчення водія;
  • свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу, оформлене на ім’я водія або пасажира;
  • розпізнавальний знак України на авто (UA), розміщення якого не є обов’язковим за наявності позначення UA на номерному знаку;
  • дійсний договір міжнародного страхування "Зелена карта".

Номерні знаки автівки мають бути належно оформлені (з латинськими літерами). Водночас країни Євросоюзу можуть запроваджувати додаткові правила для в'їзду. Дізнатися про усі нюанси можна за посиланням.

Раніше ми розповідали, які правила ПДР нещодавно змінилися в Україні. Також ми писали про помилки водіїв під час миття автомобіля.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.