Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Штрафи для водіїв електросамокатів — на які суми можуть "влетіти" порушники

Розбиралися, як правильно їздити на електросамокатах та моноколесах у містах та за що поліція може оштрафувати

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Водіїв електросамокатів прирівняли до учасників дорожнього руху

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

У квітні цього року електросамокати та моноколеса офіційно прирівняли до транспортних засобів. Відтоді щодо таких водіїв змінились правила та норми покарань за правопорушення.

Автори законопроєкту, який і запропонував такі зміни, аргументували це рішення тим, що ЗУ "Про основні засади державної екологічної політики України на період до 2030 року" передбачає досягти:

  • зменшення викидів забруднювальних речовин в атмосферне повітря;
  • зменшення викидів парникових газів у 2030 році до рівня менш як 60%;
  • 10% електротранспорту в загальній кількості придбаних машин.

Також через повномасштабну війну сталось порушення головних логістичних маршрутів постачання пального. Електротранспорт має розв'язати цю проблему шляхом зменшення рівня дефіциту та відповідно вартості.

Про що йдеться в законі

Згідно з документом, органи місцевого самоврядування повинні організувати місця зберігання транспортних засобів на відповідній території з урахуванням забезпечення їх станціями зарядки електромобілів.

Правила руху електросамокатів

Згідно з українським законодавством, водії електричних транспортних засобів мають дотримуватися таких правил:

  • їздити по тротуарах на електросамокатах і гіроскутерах заборонено;
  • варто рухатися якомога правіше проїзною частиною;
  • заборонено кермувати електротранспортом в стані алкогольного чи наркотичного сп'яніння;
  • треба користуватися сітловідбивальними елементами;
  • варто їздити в шоломі та користуватися іншими засобами безпеки;
  • не розвивати швидкість вище, ніж дозволено вашому транспортному засобу;
  • не перевозити пасажирів, якщо ваш транспорт цього не дозволяє.

Крім того, рух електросамокатів регулюється правилами дорожнього руху — загальними, як для пішоходів, так і для водіїв автомобілів.

За словами першого заступника Департаменту патрульної поліції Олексія Білошицького, якщо водій електросамоката створив аварійну ситуацію на дорозі, тоді його карають, як водія автомобільного транспортного засобу.

Які штрафи загрожують порушникам

Законодавство України передбачає такі покарання для водіїв електросамокатів та моноколес:

  • за управління самокатом у стані алкогольного сп'яніння до правопорушника застосовуватиметься штраф у розмірі 17 000 гривень та вилучення посвідчення водія (ст. 130 КУпАП);
  • крадіжка моноколеса чи самокату кваліфікуватиметься як незаконне заволодіння транспортним засобом — за статтею 289 ККУ. Санкції цієї статті — обмеження волі на строк від 3 до 5 років або позбавлення волі на такий самий строк. Якщо крадіжка буде здійснена групою осіб, терміном від 5 до 8 років.

Якими будуть ціни на пальне взимку

Як ми писали раніше, аналітик консалтингової компанії "Нафторинок" Олександр Сіренко розповів у інтерв'ю сайту Pro Гроші, чи підвищиться вартість пального взимку та яким буде попит.

За його словами, наразі поки досить рано говорити про ціни та попит на пальне взимку. Однак те, що до зими потрібно вже зараз починати готуватися населенню та промисловим споживачам електроенергії – факт. Експерт каже, що великого попиту на сировину не буде. Адже для 5 генераторів потрібно пального, як на одну автівку.

Так, минулої зими спочатку, коли люди почали купувати генератори, був попит і на пальне. Всі побігли з каністрами купляти той бензин, аби ним запастися. Але це було один раз. Потім ті каністри лежали у людей досить довго і на заправку ніхто не їздив, – розповідає Олександр Сіренко.

Не буде великого попиту й з боку великих підприємств, де стоять потужні дизельні генератори. Це споживання на порядок вище й воно відчутне, але через оптові закупівлі у них немає ніяких проблем.

Раніше ми розповідали про найдорожчі автомобілі у світі. Також ми писали, як зареєструвати авто з-за кордону.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.