Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Про це часто забувають – що обов'язково потрібно зробити після встановлення газу на авто

Який алгоритм дій для перереєстрації свого транспортного засобу після переходу на ГБО

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Для перереєстрації потрібно звертатися в сервісний центр МВС

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

У зв'язку із зростанням вартості пального, громадяни нашої країни вибирають альтернативні види пального для свої авто. Одним з найпопулярніших наразі є газ. Однак, після встановлення ГБО потрібно обов'язково перереєструвати свій транспортний засіб.

Про це повідомив сервісний центр МВС.

Там зазначається, що наразі значно зросла популярність до встановлення газобалонного обладнання. Вже з початку 2023 року понад 28 тисяч громадян здійснили переобладнання своїх автомобілів та перереєстрували їх.

Після встановлення ГБО автомобіль потрібно перереєструвати в сервісному центрі МВС протягом 10 днів.

Для отримання послуги потрібно мати талон попереднього запису. Ви можете зареєструватися онлайн на веб-сайті Головного сервісного центру МВС, використовуючи функцію Е-запису. Також талон на перереєстрацію транспортного засобу можна отримати безпосередньо в терміналі, розташованому в сервісному центрі МВС.

Для зміни реєстраційних даних автомобіля після встановлення газового обладнання, особа повинна надати такі документи:

  • паспорт громадянина України;
  • ідентифікаційний номер;
  • свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу;
  • акт приймання-передачі авто;
  • свідоцтво про погодження конструкцій;
  • сертифікат відповідності.

Після проведення перереєстрації транспортного засобу, власник отримує оновлене свідоцтво про реєстрацію автомобіля, в якому робиться запис про установку газобалонного обладнання на транспортний засіб.

Сервісні центри МВС нагадують, що наявність автомобіля необов'язкове для проходження експертного дослідження, і цей процес є добровільним для власника транспортного засобу.

"Підводні камені" того, щоб перевести авто на газ

Варто ретельно зважити всі за та проти того, щоб встановлювати на транспортний засіб ГБО, оскільки, окрім економії на пальному, таке рішення має також і свої недоліки:

  1. Великі витрати на обладнання та установку. На сьогодні встановлення ГБО разом з відповідною документацією може коштувати водієві близько 20 тисяч гривень. При розгляді вартості газу у 25 гривень за літр на окупність переобладнання може піти щонайменше пів року.
  2. Зниження потужності та ефективності двигуна. Перехід на пропан-бутан може призвести до падіння потужності автомобіля приблизно на 10-15%, що буде відчутним для автомобілів з двигунами потужністю 100 к.с.
  3. Скорочення ресурсу ДВЗ. Використання рідкого нафтового газу може значно скоротити термін служби клапанів та головки блоку циліндрів. Є ймовірність, що знадобитися ремонт двигуна вже після проїзду близько 200 тисяч кілометрів.
  4. Низька якість газу. В Україні спостерігаються випадки продажу низькоякісного газу на автозаправках, часто з порушеннями технологічних стандартів виробництва.
  5. Відсутність нормальної інфраструктури. Більшість газових заправок в нашій країні розташовані в промислових зонах, далеко від густонаселених районів, де не завжди є можливість отримати якісний сервіс.

Раніше ми писали, що буде з цінами на пальне вже у жовтні. Також повідомляли, який гігант автомобільного ринку планує повністю відмовитися від "бензинових" моделей до 2030 року.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.