Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Погані перспективи: чому українцям стане важко купувати нові автомобілі

На український авторинок чекають складні часи, однак чи будуть вони довготривалими — це наразі невідомо

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

На авторинку в Україні може спалахнути криза через польських перевізників

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

На кордоні з Україною вже понад тиждень триває страйк польських перевізників, який загрожує спровокувати кризу на українському автомобільному ринку. Так, у зв'язку з тим, що проїзд через кордон, фактично заблоковано, у нашій країні може значно скоротитися кількість нових транспортних засобів.

Про це пише видання AUTO-Consulting.

Зазначається, що польські перевізники вже нашкодили автомобільним дилерам, адже вони не отримали вчасно свій товар.

Наразі триває роботи щодо побудови нових логістичних маршрутів, однак на це потрібен певний час. До того ж подорожчає вартість логістики для автомобільних операторів, адже зросте кілометраж, час роботи водіїв і так далі.

Експерти зауважують, що дефіцит автомобілів може відобразитися на підсумках листопаду та грудня, оскільки на ринок потрапить набагато менша кількість нових транспортних засобів. Відповідно, кількість покупців теж зменшиться.

Натомість збитки, які отримають автодилери з вини страйкарів, будуть рахуватися вже після того, як пункти пропуску остаточно розблокують. Однак аналітики не сумніваються у тому, що це будуть чималі суми.

Що відомо про страйк польських перевізників

Вони протестують, оскільки після лібералізації міжнародних перевезень між Україною та країнами ЄС, збільшилася на ринку збільшилася кількість українських перевізників, що не сподобалося полякам. Останні озвучили декілька вимог та обіцяють припинити акцію протесту, як тільки їхні пропозиції будуть враховані. Мова зокрема, про:

  • повернення українським перевізникам їхніх дозволів;
  • зміцнення правил перевезень за ЄКМТ для іноземних перевізників;
  • заборона реєструвати компанії в Польщі, якщо їхні фінансові активи знаходяться за межами ЄС;
  • доступ до системи "Шлях";
  • створення окремої черги в "єЧерзі" для автомобілів з номерами ЄС;
  • окрема черга на всіх кордонах для порожніх фур.

Варто зазначити, що раніше перевізники протестували лише на одному пункті пропуску, однак згодом заблокували рух через усі пункти пропуску.

Що буде з цінами на пальне взимку

Раніше у коментарі сайту Pro Гроші Олександр Сіренко вже пояснював, що ще зарано прогнозувати ціни та попит на пальне взимку. Втім, на думку експерта, очікувати серйозного здорожчання у цей період не варто.

Навіть якщо люди знову масово користуватимуться генераторами у разі відключень світла, то ця техніка не потребує великої кількості пального. Наприклад, п'ять генераторів може спожити бензину, як один автомобіль.

Якщо вас зацікавила дана тема, то більше читайте за посиланням.

Раніше ми розповідали про бюджетні автомобілі, які можуть сподобатися українцям. Також ми писали, як правильно купувати автомобіль.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.