Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Масовий страйк на кордоні України – чи буде можливість виїхати у Польщу

Українські посадовці розповіли, чи буде можливість пасажирському транспорту перетинати українсько-польський кордон

Фото: ДПСУ/Facebook

Українцям розповіли, чи зможе пасажирський транспорт виїджати у Польщу

Фото: ДПСУ/Facebook

Польські перевізники оголосили про намір розпочати масштабний страйк на кордоні з Україною. Акцію планують розпочати вже у п'ятницю, 3 листопада. Це може призвести до тимчасового заблокування деяких ділянок кордону для проїзду транспорту.

В ТСН з'ясували, хто не зможе перетнути українсько-польський кордон.

Згідно з інформацією, отриманою від українських посадовців, польські колеги закликали перевізників не блокувати кордон. Також тривають консультації між Міністерством інфраструктури Польщі та представниками Європейської Комісії. Заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Сергій Деркач зазначив, що його колеги з Польщі не підтримують цю акцію та повідомили про це протестувальників.

Варто зазначити, що аби врегулювати це, в ситуацію втрутилися українські дипломати. Однак наразі головне питання, яке турбує українських перевізників: чи буде обмежений проїзд для легкового та пасажирського транспорту під час страйку.

В цьому допоміг розібратися віцепрезидент Асоціації міжнародних автомобільних перевізників України Володимир Балін. Він відзначив, що з досвіду попередніх страйків можна сказати, що перешкод для легкового та пасажирського транспорту не було. Це стосувалося переважно вантажних автомобілів. Проте ризик все одно є, і ситуація може змінитися.

Польські перевізники мають дві основні вимоги, які вони висувають уряду Польщі та іншим зацікавленим сторонам:

  • перша вимога – це поліпшення прозорості роботи електронної черги для перевезень, якою не задоволені як польські, так і українські перевізники. Це технічне питання, яке потрібно вирішити для покращення умов роботи перевізників;
  • друга вимога полягає в тому, щоб на ринку перевезень між Польщею та Україною був паритет, тобто кількість перевезень, яку здійснюють українські та польські перевізники, повинна бути рівною. Польські перевізники прагнуть до рівних можливостей на ринку, оскільки до війни вони здійснювали менше ніж 35% перевезень.

Наразі є різні думки щодо того, чи буде легковий та пасажирський транспорт обмежений під час польського страйку на кордоні. Співзасновник Міжнародної транспортної асоціації України Ігор Оверко, висловив надію, що польські перевізники все ж таки пропустять легковий та пасажирський транспорт, але ситуація ще не вирішена, і події можуть розвиватися різними способами.

Які вимоги висунули польські перевізники

Ми вже повідомляли, що поляки незадоволені надмірною конкуренцією, яка була викликана лібералізацією міжнародних перевезень між Україною та Європейським Союзом. Тому вони мають намір вийти на акцію та вимагати таких змін:

  • доступ до системи "Шлях";
  • повернення українським перевізникам дозволів;
  • заборону реєстрації компаній в Польщі, якщо їхні фінансові активи розташовані за межами Європейського Союзу;
  • посилення правил перевезень за ЄКМТ для іноземних перевізників;
  • створення окремої черги в "єЧерзі" для авто на номерах країн ЄС;
  • окрема черга на всіх кордонах для порожніх фур.

Польські перевізники планують страйкувати два місяці, тобто до кінця 2023 року.

Раніше ми повідомляли, що відбувається на кордоні України 2 листопада. Також ми писали, що на одному з прикордонних пунктів пропуску встановили камери автофіксації.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.