Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Бажання зекономити може "вийти боком": як не треба купувати автомобіль

Продаж авто за дорученням є досить поширеною практикою в Україні, але дуже часто обертається до покупців проблемами

Фото: УНІАН

Не варто уникати угоди офіційної купівлі-продажу авто

Фото: УНІАН

Під час укладання договору "купівлі-продажу" автомобіля нотаріус засвідчує передачу коштів від покупця продавцеві. Але якщо транспортний засіб придбати за дорученням про розпорядження, то потім довести витрати буде дуже важко. Адже мало хто бере розписки про видачу коштів.

Деталі розповів адвокат Роман Сімутін.

Доручення – це документ, який дозволяє власнику передати майно третій особі для вчинення юридичних дій. Тобто не відбувається переоформлення транспортного засобу в сервісному центрі МВС, а лише передача свідоцтва. Процес не передбачає зняття з обліку нинішнім власником і постановку на облік майбутнім.

"Це обійдеться у 1 000 грн – фактично вартість нотаріального доручення. Але може зекономити вам десятки або сотні тисяч гривень", – зауважив фахівець.

Він розповів історію українця, який продав авто за дорученням і не взяв з продавця розписку про передачу коштів. Через кілька днів поїхав у сервісний центр для перереєстрації, де в результаті довелося викликати поліцію, арештовувати машину та відкривати кримінальне провадження. Виявилося, що транспортний засіб має фальшиві номерні знаки.

Просто звернутися до власника та забрати свої гроші не вдалося, оскільки він заперечив факт їх отримання. Це була велика помилка покупця – повірити продавцю на слово і не вимагати розписку.

Щоб не потрапити у схожу халепу, бажано ніколи не купувати машину за дорученням. Якщо вже так сталося, треба обов’язково документально фіксувати факт передачі коштів. Адвокат дав поради людям, як правильно вчиняти у випадку судової тяганини:

  • у межах кримінального провадження визначити обставини угоди, допитати сторони щодо отримання плати за авто;
  • витребувати копії протоколів допитів та інших матеріалів слідства;
  • скласти позов про повернення авансу за купівлю автомобіля та подати до місцевого суду.

Як можна зекономити на купівлі авто

Щоб не потрапити у подібну ситуацію, але купити транспортний засіб дешевше, можна звернути увагу на період здійснення угоди. Раніше ми розповідали, що цілком реально визначити, коли вартість машини залежатиме від сезонних факторів.

Експерти рекомендують проявляти активність взимку, десь у січні. А найгіршим часом будуть літні місяці та період масових відпусток. Тоді попит на автомобілі значно зростає, тож підіймаються і ціни. Плюс на вартість впливає специфіка транспортного засобу, наприклад, позашляховики дорожчають восени та взимку, а кабріолети – навесні та влітку.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що процедура отримання прав змінюється та розповідав, що нового вигадали для майбутніх водіїв. Також ми повідомляли, які нові правила запроваджують для українських водіїв.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.