Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Паливна лихоманка на гуртовому ринку: що буде з цінами на АЗС на наступному тижні

Разом з експертом розбираємось, що відбувалось на ринку пального на початку листопада і чого чекати, зокрема від цін, в середині місяця

Фото: Уніан, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

На початку листопада ціни на пальне були відносно стабільними

Фото: Уніан, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Ситуація на ринку пального продовжує бути стабільною. Ціни на бензин та дизельне пальне не зростають, хоча й відбулись невеликі зміни з вартістю автогазу. Минулого тижня, 3 листопада, експерт ринку пального Олександр Сіренко прогнозував, що особливих змін не відбудеться. Власне так і сталося.

Сайт Pro Гроші розповідає, якими є ціни на пальне 10 листопада, а також разом з Олександром Сіренком прогнозує, що буде з цінами до кінця наступного тижня і які чинники можуть все змінити.

Що відбувається на АЗС

На спеціалізованому порталі AUTO.RIA дані свідчать про те, що на дизпальне з 3 до 10 листопада ціна не змінювалась і становить 53,81 грн/літр. Весь цей час тримались і 49,96 грн/літр на А-95+. У невеликих межах 49,28-49,31 грн/літр коливалась ціна на А-95. Натомість А-92 із 47,84 грн/літр подешевшав до 47,53 грн/літр, але вже 9 листопада подорожчав до попередньої позначки.

Що стосується автогазу, то він продовжував дорожчати, але ціна 28,44 грн/літр зафіксувалась з 8 листопада.

Фото: скриншот з сайту AUTO.RIA

Сіренко каже, що за тиждень чинники, які впливали на ціни автогазу, не змінились. Минулого тижня на зростання вартості вплинуло те, що збільшився попит від промислових споживачів. Гуртова ціна пішла догори, що й підштовхнуло роздрібні ціни. Зараз ситуація на АЗС стабілізувалась.

Для інших видів пального особливо нічого не змінюється, через те що стеля вартості встановлена операторами вже давно. І навіть акцизи, які запровадили наприкінці вересня, дають можливість АЗС продавати пальне в цих межах, хоча й маржа зменшилась. Тому навіть якщо щось відбувається у світі з нафтопродуктами, що впливає на гуртові ціни, навіть якщо на гуртовому ринку зараз лихоманка, то поки це не впливає на ціну для українського споживача.

Зміни відбулись на ринку дизельного пального: у світі впали котирування. Декілька днів відносно дешево котирувалась нафта, і відповідно, нафтопродукти продавались дешевше, ніж 1 000 доларів за тонну в Європі. Тому тиск на ціни не такий серйозний, як минулого тижня. У результаті ми побачили навіть відкат цін в гурті. Роздріб, звісно, стоїть мертво. Кілька операторів змінили ціни, але несуттєво, і це ніяк не вплинуло на загальну картину.
Олександр Сіренко

Олександр Сіренко

Головний редактор, аналітик "НафтоРинку"

Власне така ситуація й пояснює, що особливих змін наступного тижня з цінами не буде. Однак є декілька нюансів, які можуть впливати на український ринок.

Що може змінитися незабаром

Експерт каже, що оптова ціна на бензин і дизель може знизитись, оскільки зросла пропозиція через нарощування імпорту. Однак за умови, якщо з якихось причин не вибухнуть котирування у світі. Але, знову ж, ціна для споживача навряд зміниться.

Зараз, за словами Сіренка, важливі події відбуваються навколо ПАТ "Укрнафта" та ПАТ "Укртатнафта". Нагадаємо, що на початку листопада акції цих компаній примусово забрала держава. Крім цього, державною власністю стануть й інші стратегічно важливі підприємства, які пов'язані з бізнесменами Костянтином Жеваго, Ігорем Коломойським, Вячеславом Богуслаєвим та Костянтином Григоришиним.

Сіренко пояснив, що Укрнафта має 500 заправок в Україні. Навіть якщо не всі із них зараз працюють, все одно вони мають вплив на весь український ринок. Оскільки рахунки Укрнафти та Укртатнафти заблоковані, має змінитися керівництво та наглядова рада, і взагалі компанії зараз у підвішеному стані, невідомо, якими будуть рішення, і як це вплине на ринок загалом.

Багато питань виникає щодо того, яким буде майбутнє вагомого гравця, який має 400-500 заправок в Україні. Він не тільки впливовий по бензину і дизпальному, а і по скрапленому газу. Це вагомий гравець на роздрібному ринку. Це та мережа, коли у випадку, якщо вона зникне, це помітять всі. І раніше цей оператор впливав на ціни на пальне, а зараз якщо там буде пусто, або ціни підуть догори... Невідомо поки, які рішення приймуть, – зауважив експерт.

Власне раніше ширились чутки, що новим головою Укрнафти та Укртатнафти стане Сергій Корецький, який у минулому був генеральним директором мережі WOG. Врешті ці дані підтвердились. За даними ресурсу "Опендатабот" Корецький таки став новим очільником обох компаній 9 та 10 листопада.

Врешті-решт залишається лише спостерігати, як такі зміни з великими компаніями можуть вплинути на ринок та ціни на ньому.

Електрокари стають популярнішими

Раніше ми розповідали, що попри енергетичну кризу в Україні через дії росіян, популярність електромобілів не спадає. Так, за жовтень автопарк України поповнили 1 614 електрокарів, що на 73% більше ніж торік та на 2% більше за показник вересня цього року.

Більшість із них – легкові авто. Із них 308 були новими, а 1 248 — уживаними. Найпопулярнішою моделлю все ще є Nissan Leaf, якого за місяць купили 268 штук. Читайте про те, який список інших популярних електрокарів в Україні та скільки таких машин купили українці з початку року.

Крім того, ми розповідали, скільки коштуватиме пальне у 2023 році за прогнозом Нацбанку. Дізнавайтесь думку іншого експерта, Сергія Куюна, про імовірність дефіциту і ціни на паливному ринку до кінця року.

Детально про інші економічні прогнози читайте у нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.