Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Нові виклики для українців: що буде з цінами на пальне вже незабаром

Останній раз подібні ціни можна було спостерігати у січні цього року

Фото: Pexels

Чого очікувати від цін на пальне

Фото: Pexels

У жовтні оптові ціни на пальне припинили зростати, що одразу вплинуло на його вартість в Україні. Але з 24 по 25 жовтня середня роздрібна ціна газу на LPG в країні зросла на 19 копійок, і зараз становить до 27,11 грн/л, сягнувши дев'ятимісячного максимуму.

Про це свідчать дані моніторингу Консалтингової групи "А-95".

Де дешевше купити пальне

У мережах ОККО та WOG вартість цього виду пального не зросла, проте ціни на газ на цих АЗС вже майже 28 грн/літр. Наразі вони складають 27,99 та 27,98 грн відповідно.

На пів гривні, до 26,40 грн за літр, збільшила ціни на автогаз мережа АЗС "Укрнафта". На станціях "SOCAR" та "Авантаж 7" автогаз здорожчав на 50 копійок, до 27,99 та 25,45 грн за літр.

Також на пів гривні збільшила ціни мережа Укрнафти. На її станціях ціна на автогаз у середньому складає 26,40 грн/л.

Крім того, на 40 коп./л і 49 коп./л підняли ціни Rodnik і консолідована мережа "Привату" Avias, тобто до 27,59 грн/л і 27,05 грн/л відповідно.

Мережі Ovis, "Рур Груп", "Автотранс", AMIC, KLO, Mango, Marshal, "Кворум" та інші підняли ціни на 0,1-1 грн/л.

Чому ростуть ціни на автогаз

Експерт Консалтингової групи "А-95" Артем Куюн назвав основні причини здорожчання автогазу в Україні й наголосив, що подорожчання має комплексний характер.

Першою причиною є затори на дорогах.

"Там зараз просто жестяк через навалу пріоритетного агропромислового експорту: паливовоз може чекати на виїзд два тижні. Але якщо запасів дизелю-бензину і автоцистерн, здатних їй возити, в Україні багато, то зі скраплений газом все не так весело. Іншими словами, збій ритмічності імпорту дизель переживає набагато легше ніж LPG", – написав Куюн.

Другою причиною експерт назвав російське пальне та боротьбу з ним. Зазначається, що 17 жовтня митниця більш детально перевіряє походження нафтопродуктів.

"У частини постачальників з Польщі та країн Балтії необхідних документів очікувано не виявилося. Ще частина обсягів тимчасово випала в абсолютно прозорих виробників. Наприклад, частина європейських та американських заводів не має практики видачі документів у форматі, який тепер вимагає українська митниця", – повідомив Артем Куюн.

Таким чином, гуртові ціни автогазу зросли на 2,2 грн/л у гуртовому секторі за тиждень. Середня роздрібна ціна підросла на 60 копійок.

"Щось сказати щодо більш довгої перспективи поки що важко. З одного боку, ажіотажні настрої можуть ще трохи підняти температуру на ринку, з іншого – оператори за 5-10 днів мають повністю "перетравити" нові вимоги митниці і газу стане більше", – додав експерт.

Він наголосив, що ціновий відкат можна гарантувати за першої змоги.

Чи варто турбуватися щодо дефіциту пального

Раніше ми писали, що українців непокоїть дефіцит пального протягом останніх днів через ситуацію на зовнішньому ринку.

Але аналітик консалтингової компанії "Нафторинок" Олександр Сіренко запевняє, що ніякого дефіциту пального точно не буде. А раніше дефіцит траплявся тільки через те, що українська сторона не встигала привозити сировину з нових напрямків. Саме пальне було і його не бракувало.

Олександр Сіренко заявив, що наразі Україні забезпечена всім необхідним, аби вдавалося менше витрачати часу на перевезення сировини.

Раніше ми писали, чи очікує Європа на газову кризу. Також ми пояснювали, яких цін на газ слід очікувати українцям цією зимою.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.