Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

У Європі готуються до газової кризи? Яке рішення можуть прийняти щодо цін

У Брюсселі почали розглядати варіанти, як можна зупинити потенційне зростання ціни на газ і запобігти кризі взимку

Фото: УНІАН

У Європі знову хочуть обмежувати ціну на газ

Фото: УНІАН

Глобальна ситуація змушує Євросоюз замислитися над викликами, які стоять перед формування цін на газ. Конфлікт на Близькому Сході не припиняється, а "масла у вогонь" підлила потенційна диверсія на газопроводі Balticconnector між Фінляндією та Естонією. Тож у Європі не виключають нової кризи взимку.

Про це розповіли в Financial Times.

Історія дала зрозуміти, що серйозні геополітичні конфлікти здатні сильно вдарити по ринках. Коли розпочалася повномасштабна війна в Україні, сталася газова криза, яка довела, наскільки Захід залежний від енергоносіїв та ресурсів з Росії. Тоді ціна підскочила до 300 євро за мегават-годину, хоча напередодні вторгнення становила близько 20 євро.

Правильним рішення стало встановлення цінових обмежень. В Європейському Союзі домовилися, що необхідно запровадити механізм ринкової корекції, аби стабілізувати ситуацію на енергетичному ринку. Тож ліміт вартості природного газу становив 180 євро за мегават-годину.

З часом обмеження настільки себе виправдали, що вже весною 2023 року ціна опустилася нижче позначки 40 євро. А це рекорд з середини 2021 року.

Аби не допустити повторення проблеми з огляду на загострення збройного протистояння між Ізраїлем і терористами Сектору Гази, а також через можливі диверсії на інфраструктурі, ЄС почав замислюватися над продовженням цінової стелі. Адже цей крок свого часу не приніс негативних наслідків, як пророкували деякі противники рішення, наприклад, Німеччина та Австрія.

Дефіциту поставок і викривлення ринків не відбулося. І станом на жовтень вартість природного газу майже на 90% нижча, ніж минулого року. На газовому хабі TTF у Нідерландах ресурс торгується за 48 доларів.

В Україні зросли ціни на блакитне паливо

Раніше ми розповідали, що Міністерство економіки назвало вартість реалізації природного газу в Україні. Це показник, з якого ведеться розрахунок рентної плати за видобуток ресурсу. Він не стабільний та формується кожного місяця, хоча до повномасштабного вторгнення Росії залежав лише від митної вартості імпорту.

У відомстві зазначили, що вересень став неблагополучним місяцем, оскільки ціна на газ сильно виросла. У річному розрізі продовжують фіксувати здешевлення блакитного палива, тоді як останні три місяці ресурс невпинно дорожчає (за тисячу кубометрів):

  • січень – 23 723,43 грн;
  • лютий – 20 727,73 грн;
  • березень – 18 681 грн;
  • квітень – 14 382,34 грн;
  • травень – 11 164 грн;
  • червень – 10 743 грн;
  • липень – 10 833 грн;
  • серпень – 12 500 грн;
  • вересень – 14 850 грн.

У березні минулого року тисяча кубометрів газу коштувала 39 952 грн, відтоді ціна впала у 2,7 рази. Але з серпня вартість піднялася аж на 18,8%. У Міністерстві вважають, що така тенденція продовжиться, враховуючи початок опалювального сезону.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що у Нафтогазі пояснили, за яким тарифом доведеться платити за газ взимку. Також ми повідомляли, що опалювальний сезон під загрозою і розповідали, в яких регіонах виникнуть проблеми з постачанням газу.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.