Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ціни на пальне зроблять паузу? До чого готуватися українським водіям незабаром

Разом з експертом розібралися, що зараз відбувається на ринку пального в Україні та чи очікувати серйозних змін

Фото: УНІАН

Як змінюється ситуація на ринку пального в Україні

Фото: УНІАН

Ціни на бензин майже завжди псують настрій українським водіям. Але ситуація на ринку пального напряму залежать, від цін на нафту. У жовтні, наприклад, оптові ціни на "чорне золото" припинили зростати, що одразу вплинуло на вартість палива в Україні.

У коментарі сайту Pro Гроші аналітик компанії "Нафторинок" Олександр Сіренко розповів, що зараз відбувається на вітчизняному ринку пального.

За його словами, у жовтні українські АЗС вже не змінювали ціни як, наприклад, у вересні, коли майже усі заправки щотижня додавала до ціни на пальне по одній гривні.

Наразі за місяць взагалі відбулося здорожчання пального лише на 3-4 гривні. З огляду на події на зовнішньому ринку, ми маємо надію, що нас чекає стабільна ситуація, – розповів експерт.
Олександр Сіренко

Олександр Сіренко

Головний редактор, аналітик "НафтоРинку"

На думку аналітика, ціни на заправках не мали б зростати й надалі. Наразі деякі АЗС навіть знижують вартість пального. Цього поки що уникають великі мережі, тобто регіональні гравці на ринку конкурують між собою.

Зараз не можна сказати, що це якийсь масовий характер, навпаки – це означає, що подальшого зростання найближчим часом очікувати не варто, — підкреслив Олександр Сіренко.
Олександр Сіренко

Олександр Сіренко

Головний редактор, аналітик "НафтоРинку"

Що буде з цінами на інше паливо

Олександр Сіренко зауважує, що подорожчання наразі триває на ринку скрапленого газу. Так, 18 жовтня ціни підскочили одразу на 3-4%, причому роздрібні мережі теж підвищують ціни. Зміни пояснюються затримками з доставкою скрапленого газу через черги на митниці.

Там є певні проблеми, чому створюються черги на кордоні, це і технічні причини, оскільки ми експортна країна. Щось вивозиться, пальне завозиться, створюються черги перевірок тощо. Це також і юридичні причини, адже не всі були готові надати митниці документи про походження нафтопродукту, – пояснив він.
Олександр Сіренко

Олександр Сіренко

Головний редактор, аналітик "НафтоРинку"

Як пояснив фахівець, на зміни на ринку відреагували й заправки, які почали підвищувати ціни на скраплений газ на 50 копійок чи одну гривню за літр.

Цього тижня таке зростання й продовжиться в роздрібному секторі, а подальша ситуація залежатиме від швидкості проходження товару через митницю. Якщо усе буде швидко, то ми не відчуємо здорожчання на АЗС, а якщо ситуація на кордонах загостриться, то це може спровокувати подорожчання й до 30 гривень.Такі ціни можуть встановити великі мережі, — сказав Олександр Сіренко.
Олександр Сіренко

Олександр Сіренко

Головний редактор, аналітик "НафтоРинку"

Чому пальне в Україні дорожче, ніж у Польщі

Ціни на пальне у сусідній країні залишалися стабільними навіть у період, коли вартість нафти та нафтопродуктів на світовому ринку збільшилася на 25%. Так, за літр пального польські водії платили шість злотих, хоча ринкова вартість становили вісім злотих.

Як пояснив директор Консалтингової групи А-95 Сергій Куюн, пальне у Польщі "захистили" від подорожчання за допомогою державного монополіста Орлен, який очолює член партії влади "Право й справедливість".За словами Куюна, компанія просто заморозила ціни на своїх колонках.

Дешеве й доступне польське пальне почали активно купувати інші країни, через що у самій Польщі подекуди вини дефіцит нафтопродуктів. За підрахунками експерта, компанія з 60% "державних" акцій втратила близько 500 мільйона доларів. Орієнтовно такої ж суми недорахувалися "приватники", яким довелося дотримуватися цінової політики Орлену.

Раніше ми писали, чи з'являться в Україні довоєнні ціни на пальне. Також ми розповідали, які зміни відбулися у ПДР впродовж останніх років.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.