Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

На яких видах транспорту можна їздити без водійських прав, не порушуючи закон

У деяких випадках, наявність документів на певний вид транспорту не є обов’язковою

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Водій без посвідчення не отримає штрафу

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Аби почати їздити за кермом автомобіля, треба отримати водійське посвідчення. Але деякі учасники дорожньо-транспортного руху мають особливі привілеї. Вони не мусять реєструвати транспортний засіб перед тим, як виїхати на дорогу, а тому їм не треба здавати на водійські права.

Про те, на які види транспорту не треба водійське посвідчення, пише Укр-Прокат.

Транспортний засіб не треба реєструвати, а також не треба серйозна підготовка до керування ним, якщо він не належить до категорії "механічний". А такими вважаються ті, які обладнані двигуном внутрішнього згорання чи електродвигуном із потужністю 3кВт і більше.

В усіх інших випадках, наявність документів на такий вид транспорту не є обов’язковою. А водій без посвідчення не отримає штрафу у разі, якщо його зупинить поліцейський.

Які є немеханічні транспортні засоби

Велосипеди. Для його керування здавати на права не треба, але краще ознайомитися із правилами дорожнього руху та дотримуватися їх, аби уникнути аварій.

Мопеди та скутери. Насправді не кожен мопед чи скутер відноситься саме до немеханічних транспортних засобів. Тому при його купівлі обов’язково зверніть увагу на об’єм двигуна та його потужність.

Якщо об’єм більше ніж 50 кубічних сантиметрів, а потужність понад 3 кВт, то для керування треба мати водійські права категорії А. А от скутер чи мопед з об’ємом двигуна 49 кубічних сантиметрів, то ніяких прав на нього отримувати не потрібно.

Електросамокати. Для даного ТЗ вам теж не треба спеціальні документи.

Сігвеї та моноколеса. Вони відносяться до електричних, а тому права вам теж не треба.

Чи треба водійське посвідчення на танк

Насправді навіть на керування танком вам треб отримати водійські права. Перш за все, треба бути солдатом. Документ, який вам дозволить легально керувати танком на дорогах загального користування – свідоцтво про закінчення курсу з основ користування та керування спецтранспортом та транспортним засобом спеціального призначення.

Навчання триватиме 4 місяці, а самі поїздки будуть не менше 135 годин. Також ви вже повинні мати водійське або військове посвідчення з однією з категорій, а саме: B, C1, C, D1, D, T.

Заняття містять:

  • будівництво танка;

  • основні тактико-технічні дані;

  • правила дорожнього руху;

  • принципи безпечної експлуатації транспортних засобів;

  • основні контрольно-технічні заходи;

  • водіння (приблизно 135 годин), куди входять підводні тренування, вихід на залізничні платформи тощо.

Більше читайте в нашому матеріалі за посиланням.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що для водіїв в Україні діятимуть оновлені правила проходження техогляду. Також ми повідомляли, що українські аграрії просять не скасовувати пільги на пальне.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.