Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Для водіїв в Україні діятимуть оновлені правила проходження техогляду – що зміниться

Запровадження відповідних змін передбачає спрощення проходження техогляду транспортного засобу

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні оновляться правила проходження техогляду авто

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

З червня 2023 року для українських водіїв діятимуть оновлені правила проходження обовʼязкового технічного огляду транспортних засобів. Відповідні зміни передбачають спрощення проходження цієї процедури та підвищення безпеки дорожнього руху.

Про це повідомляє пресслужба МВС України.

Що зміниться у процедурі проходження техогляду?

Заступник міністра внутрішніх справ України Богдан Драп'ятий зазначив, що відповідні зміни вже ухвалені Кабінетом Міністрів. Йдеться про такі нововведення:

  • впровадження електронного протоколу для результатів обов'язкового технічного контролю, з можливістю друку паперової копії при необхідності;
  • впровадження відеофіксації процесу техогляду, замість фотофіксації, що зменшує ризик корупції;
  • відеоматеріали будуть доступні для органів влади, місцевого самоврядування та фізичних та юридичних осіб за відповідними зверненнями;
  • імплементація вимог щодо перевірки технічного стану транспортних засобів, які встановлені Директивою 2014/45/ЄС від 3 квітня 2014 року;
  • визначення виключного переліку правових підстав для відмови у проходженні обов'язкового техогляду.

Оновлені правила проходження техогляду
Оновлені правила проходження техогляду
Фото: пресслужба МВС України

Як в Україні зміняться правила реєстрації авто?

З 6 серпня 2023 року автосалони, за бажанням покупця, матимуть право подавати документи на реєстрацію транспортного засобу до сервісних центрів МВС, отримувати номерні знаки та свідоцтва про реєстрацію без нотаріальної довіреності.

Це означає, що власники авто зможуть не звертатися особисто до сервісних центрів МВС, адже вони матимуть можливість виїхати з салону вже на зареєстрованому авто з усіма необхідними документами.

Щоб зареєструвати нове авто, представникам автосалону потрібно буде виконати такі дії:

  • до сервісного центру МВС подати заяву від імені покупця, відповідно до договору купівлі-продажу із зазначенням умов на вчинення реєстраційних дій;
  • надати документи, які необхідні для реєстрації нового транспортного засобу;
  • надати довіреність на перереєстрацію, яка формується засобами Єдиного державного реєстру транспортних засобів та підписується покупцем в електронній або паперовій формі.

Раніше ми розповідали, що змінилося для автовласників з травня 2023 року. Також ми писали, чи можуть в Україні не оштрафувати за перетин подвійної суцільної.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.