Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українські аграрії просять не скасовувати пільги на пальне – що відомо

Відповідний законопроєкт №9174, який передбачає скасування повернення старих акцизів та ПДВ до закінчення воєнного стану, вже зареєстрували

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Підвищення ПДВ може погіршити ситуацію в Україні з кількох боків

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Українські аграрії просять відтермінувати скасування пільг на пальне. Для цього вже зареєстрували відповідний законопроєкт. Вони вважають повернення ПДВ несвоєчасним і це доводить ряд причин.

Про це пише УКАБ.

Держава реалізує задумане у два етапи й перший вже пройшов:

  • ще у вересні 2022 року повернули акцизи у розмірі 100 євро за 1 000 літрів бензину та дизпалива, але ПДВ досі 7%;

  • з 1 липня 2023 року акцизи на пальне повернуть до довоєнного рівня, а ПДВ до 20%. У такому разі акциз на бензин буде 213 євро, а на дизпаливо – 140 євро за 1 000 літрів.

Виходить, що період скасування пільг збігається з початком збору врожаю та активним попитом на пальне серед аграріїв. Саме цей факт і викликав масове незадоволення.

"Крім того, скасування пільгового режиму оподаткування пального з 1 липня 2023 року, враховуючи, що все ще триває гаряча фаза війни, є передчасним та негативно вплине на рівень цін і фінансову стійкість суб’єктів господарювання", – йдеться у повідомленні.

У ВРУ вже зареєстрували законопроєкт №9174, який передбачає скасування повернення старих акцизів та ПДВ до закінчення воєнного стану.

Чому ще підвищення ПДВ на пальне може погіршити ситуацію

На думку директора Консалтингової групи А-95 Сергія Куюна, при поверненні довоєнних податків бензин подорожчає на 11 грн/л, дизпальне – на 8 грн, зріджений газ – на 3 грн.

Однак, він вважає, що головне навіть не це. Ринок може знову стикнутися з проблемою повернення схем із несплати ПДВ, який планують підвищити з 7% до 20%.

"Неймовірно, але факт: 7% ПДВ вбили увесь схематоз, який до війни був головною проблемою ринку та податкової. "Ми стільки ПДВ не платили ще ніколи", – за останній рік таке я чув від трейдерів неодноразово. Якщо знов буде 20%, то це шлях назад – у темряву й тінь", – йдеться у повідомленні.

Виходить, що ціни зростуть, а от бюджет не отримає запланованих коштів. За словами експерта, краще залишати ПДВ низьким, а потреби бюджету закривати коштом збільшення акцизів.

Якими мають бути акцизи:

  • бензин й дизпаливо — 190 євро/1 000 л (довоєнні ставки 213 та 139,5 євро);

  • автогаз — 150 євро (52).

У такому випадку:

  • підвищення буде рівномірним для всіх марок пального;

  • це дозволить пом’якшити зростання цін та втримати їх на рівні менше ніж 50 грн/л;

  • зріджений газ залишається вдвічі дешевше бензину, тобто зберігає всі свої конкурентні переваги.

Детальніше про те, з якими проблемами зіткнеться український бюджет, читайте в нашому матеріалі.

Сайт Pro Гроші зазначав, якими були ціни на бензин та автогаз наприкінці квітня. Варто почитати й про те, з яких країн завезли найбільше легковиків у 2022 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.