Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Поліція може забрати водійське посвідчення просто на дорозі – в якому випадку

Патрульна поліція може вилучити права на дорозі та одразу скласти протокол про порушення

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Права у водіїв можуть забрати хоч на дорозі через деякі борги

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні водіям варто знати, що в момент зупинки патрульною поліцією у них можуть забрати водійське посвідчення. Причина – наявність заборгованості зі сплати аліментів і постанова виконавчої служби про обмеження керувати транспортним засобом.

Таке право має поліція відповідно до п. 2 ч. 9 ст. 71 Закону України "Про виконавче провадження".

В документі йдеться, що виконавець може накласти обмеження на водія у праві водити автомобіль, якщо він заборгував сплату аліментів. Важливо, щоб сукупний розмір боргу перевищував суму обов’язкових платежів за 4 місяці. Коли відповідна постанова з’являється у реєстрі, вона апріорі стає доступною для представників правоохоронних органів.

Тож як тільки водія зупинять на дорозі, патруль побачить на службовому планшеті інформацію про наявність тимчасового обмеження на керування транспортним засобом. До того, сам власник автомобіля може в той момент не знати про накладені санкції, наприклад, якщо документ тільки доставляється поштою йому "на руки".

Інспектор зобов’язаний вилучити посвідчення водія і скласти протокол за ч. 3 ст. 126 КУпАП (керування автівкою при наявності обмеження). Його передадуть до суду, а далі боржника можуть позбавити водійських прав на термін від 3 до 6 місяців.

Водночас тимчасове обмеження заборонено застосовувати, якщо:

  • це позбавить водія джерела заробітку (він офіційно працює водієм, до прикладу);
  • машиною володіє особа з інвалідністю чи людина, яка піклується про інвалідів;
  • транспортний засіб належить військовослужбовцям відповідних категорій;
  • боржник має відстрочення по сплаті аліментів або реструктуризування.

Обмін прав онлайн

Українці тепер можуть замовити обмін чи відновлення водійського посвідчення у мобільному телефоні, використовуючи додаток "Дія". Більше не треба особисто з’являтися в сервісний центр МВС і витрачати свій час, бо подача заявки відбувається за кілька кліків. Алгоритм дій такий:

  • відкрити меню "Послуги" та обрати пункт "Заміна посвідчення водія";
  • натиснути на пункт, який відповідає вашій причині заміни посвідчення;
  • обрати тип документа – лише цифровий чи фізичний і цифровий;
  • обрати сервісний центр, де потім вам видадуть посвідчення;
  • підписати заяву.

Після цього обов’язково треба оплатити послугу протягом 10 хвилин, інакше заяву буде анульовано автоматично. Далі очікуйте запрошення до сервісного центру або сповіщення в додатку про готовність цифрового документа, якщо замовляли тільки його.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що для водіїв в Україні діятимуть оновлені правила проходження техогляду. Також ми повідомляли, що українські аграрії просять не скасовувати пільги на пальне.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.