Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Все не так просто – чи треба водійське посвідчення на танк

Для того, аби керувати даним транспортним засобом, ви вже повинні мати військове посвідчення

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Керувати танком можна навчитися за 4 місяці

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Отримати права на водіння танком цілком можливо. Для цього треба пройти навчання, яке триває 4 місяці, а самі поїздки будуть не менше 135 годин. Також ви вже повинні мати водійське або військове посвідчення з однією з категорій, а саме: B, C1, C, D1, D, T.

Про це пише dniprotoday.

Хто і як може їх отримати водійські права на танк?

Перш за все, треба бути солдатом. Документ, який вам дозволить легально керувати танком на дорогах загального користування – свідоцтво про закінчення курсу з основ користування та керування спецтранспортом та транспортним засобом спеціального призначення.

Зверніть увагу, що детальні вимоги з цього приводу та зразки документів зазначені в наказі Міністра національної оборони від 6 вересня 2012 року "Про права осіб, які керують спецтранспортом та транспортними засобами спеціального призначення".

Там вказано, що особа може керувати спецтранспортом або транспортним засобом спеціального призначення на колісному шасі та комплектом спеціальних транспортних засобів, що складаються з транспортного засобу на колісному шасі та спеціального причепа, якщо:

  • має право керувати спеціальним транспортним засобом та транспортним засобом спеціального призначення відповідної категорії на підставі посвідчення водія або військового посвідчення;

  • успішно пройшов курс з принципів експлуатації та керування спеціальною машиною та транспортним засобом спеціального призначення, іменований надалі "курс", у військовій частині, уповноваженій проводити навчання щодо бронетранспортерів та госпрозрахункового бронетехніки.

Як виглядає курс навчання з водіння танка?

Якщо ви хочете навчитися керувати танком, то вже повинні мати водійське або військове посвідчення, де буде вказано одну з категорій, а саме: B, C1, C, D1, D, T.

Заняття містять:

  • будівництво танка;

  • основні тактико-технічні дані;

  • правила дорожнього руху;

  • принципи безпечної експлуатації транспортних засобів;

  • основні контрольно-технічні заходи;

  • водіння (приблизно 135 годин), куди входять підводні тренування, вихід на залізничні платформи тощо.

"Леопарди", "Абрамси" та "Челленджери" – на що здатні танки

Наприклад, Leopard 2A4 може вести ефективний вогонь на дальності до 5 км під час руху бездоріжжям, а також може розвивати швидкість до 68 км/год. Танк має реверсний хід на рівні 31 км/год. А це має чимале значення у ситуації, коли необхідно відійти з поля бою.

Також для його повного розвороту на одному місці Leopard 2A4 потрібно лише 10 секунд.

Про інші танки та їхні можливості читайте в нашому матеріалі.

Раніше сайт Pro Гроші писав про топ-5 сімейних авто, які визнали найкращими у 2023 році. Також ми повідомляли, що процедура перереєстрації авто стане простішою та розповідали, які зміни запровадили для водіїв.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.