Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Для водіїв в Україні з'явилися нові правила – що тепер можна робити з номерними знаками

Розповідаємо про зміни, які український уряд запровадив для водіїв з 30 червня 2023 року

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Водії в Україні зможуть обирати і бронювати вподобані номерні знаки

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

В Україні з 1 липня 2023 року з'явилися деякі зміни у державній реєстрації транспортних засобів. Зокрема, водіям дозволили обирати номерні знаки, а також бронювати їх.

Про це йдеться у постанові Кабінету міністрів "Про внесення змін до деяких постанов щодо присвоєння буквено-цифрової комбінації номерних знаків".

Що змінилося для водіїв

Відтепер під час проходження процедури державної реєстрації автомобіля, автовласники, якщо захочуть, зможуть обирати номерний знак (чи його буквенно-цифрову комбінацію) з подальшим виготовленням у спеціалізованих суб’єктів господарювання.

До того ж з'явилася можливість бронювати номерні знаки. Однак ця послуга не безплатна: за кожну добу бронювання доведеться сплачувати по 9 гривень.

Зазначається також, що обрати вподобану буквенно-цифрову комбінацію під час реєстрації або перереєстрації транспортного засобу, коштуватиме 300 гривень. Однак це не стосується платних номерних знаків).

Хто отримуватиме нові номерні знаки

Їх отримуватимуть автовласники, які реєструватимуть свої автівки через "Дію". Номерні знаки у зареєстрованих онлайн автівках перші дві літери відповідатимуть за місце реєстрації. Це символи:

  • ED, DC – якщо договір укладали в електронному кабінеті водія функціональної підсистеми Єдиного державного реєстру єдиної інформаційної системи МВС;
  • DI, PD – якщо договір укладено через Єдиний державний вебпортал електронних послуг, наприклад у мобільному застосунку порталу "Дія".

Які номерні знаки заборонили в Україні

З літерами Z та V. Їхнє використання в індивідуальних номерних знаках має натяк на символіку воєнного російського вторгнення на територію України. Тобто, використання цих літер окремо, а також у словах написаних кирилицею замість "З", "С", "В" та "Ф" – заборонено.

Скільки коштує замовити індивідуальний номерний знак

Водії, які хочуть відрізняться від інших на дорозі, можуть замовити для своєї автівки індивідуальний номерний знак. Коштують вони недорого – усе залежить від кількості символів і наявності графічних елементів. Вартість послуги наступна:

  • 466,44 грн – сам номерний знак для автомобіля;
  • 266,58 грн – номерний знак для мотоцикла;
  • 300 грн – три символи (мінімальна кількість);
  • 90 грн – кожний наступний символ після третього (максимум до восьми);
  • 500 грн – графічний елемент.

Раніше ми розповідали, що в Україні дозволять реєструвати нові автомобілі в автосалонах. Ще пояснювали, коли в "Дії" запровадять послугу з розмитнення авто.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.