Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Для тих, хто зачекався: в уряді розповіли, коли у Дії з'явиться розмитнення авто

Послуга, на яку з нетерпінням чекають чи не всі українці, перебуває на фінальній стадії розробки: тривають консультації між Мінцифрою та митницею

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Розмитнювати автомобілі через "Дію" можна буде вже у 2023 році

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українці продовжують активно цікавитися автомобілями з Європи попри те, що безплатне розмитнення скасували ще торік у липні. Тим часом розробники "Дії" продовжують працювати над тим, аби розмитнення не було занадто дороговартісною процедурою.

Як розповів керівник із розвитку електронних послуг у Міністерстві цифрової трансформації Мстислав Банік, відповідний законопроєкт, який дозволить розмитнювати транспортні засоби в "Дії", перебуває на доопрацюванні.

За його словами, послуга точно з'явиться впродовж 2023 року.

"Конкретний місяць назвати складно. Це така велика титанічна реформа, над якою ми працюємо разом з митницею", – зазначив він.

Банік впевнений, що послуга з розмитнення авто онлайн зведе нанівець корупцію на митниці, на яку українці часто скаржаться.

"За оцінками, рівень корупції там складає від 50 до 150 мільйонів доларів на рік. Якраз розмитнення авто, над яким ми працюємо, полягатиме в тому, щоб прибрати можливості й потреби, щоб була корупція при розмитненні автомобіля", – пояснив керівник із розвитку електронних послуг у Міністерстві цифрової трансформації.

Саму послугу з розмитнення авто онлайн запустять швидко, як тільки Верховна Рада підтримає необхідний для цього законопроєкт.

"Все буде суперспрощено. Зараз ми доопрацьовуємо законопроєкт, щоб знайти цю безкорупційну остаточну формулу, погодити її з депутатами. Законопроєкт ухвалюють і ми швиденько запускаємо розмитнення", – підкреслив Мстислав Банік.

Скільки українці платитимуть за розмитнення

Ще на початку 2023 року запрацював ресурс, де можна перевірити вартість розмитнення після реформи. Наприклад, там вказана поточна вартість розмитнення Audi A3 2006 випуску з 2,0-літровим дизельним мотором.

Різниця в розмірі становить понад 60 000 грн: станом на кінець січня 2023 року вартість дорівнює 143 500 гривень, а після введення розмитнення через додаток – 80 132 гривні.

Але не забувайте, що у меншу суму обійдеться машина 5+ років з невеликим об'ємом двигуна, тоді як за автомобіль з дизельним двигуном великого об'єму доведеться віддати більшу суму.

Раніше ми попереджали водіїв, про що не можна забувати, реєструючи автомобіль через "Дію". Також ми писали, які ще нові послуги з'являться у "Дії" у 2023 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.