Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні заборонили виготовляти деякі номерні знаки на авто

Індивідуальний номерний знак — це додаток до номерного знаку державної реєстрації транспортного засобу

Фото: pexels, Сервісний Центр МВФ. Коллаж: Pro Гроші

На українських номерних знаках не може бути певних емблем та літер

Фото: pexels, Сервісний Центр МВФ. Коллаж: Pro Гроші

Кабінет Міністрів України заборонив замовляти та виготовляти певні індивідуальні номерні знаки на автомобіль. Йдеться про ті, які містять символіку, що асоціюється з повномасштабним вторгненням Росії в Україну чи тоталітарними режимами. Про номерні знаки державної реєстрації для електромобілів не йдеться.

Про це пише Головний сервісний центр.

Під заборону потрапляють літери Z та V. Їхнє використання індивідуальному номерному знаці має натяк на символіку воєнного російського вторгнення на територію України. Тобто, використання цих літер окремо, а також у словах написаних кирилицею замість "З", "С", "В" та "Ф".

Така заборона стосується також написів, зображень та символіки комуністичного тоталітарного режиму чи націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режиму.

На українських номерних знаках не може бути емблем органів держави-терориста та збройних сил Росії:

  • сухопутних військ;
  • повітряно-космічних сил;
  • військово-морського флоту;
  • ракетних сил стратегічного призначення тощо.

Сертифікація вживаних автомобілів стане необов'язковою

Раніше ми вже писали про те, що депутати Верховної Ради незабаром мають розглянути законопроєкт про визнання сертифікатів відповідності, які були отримані за кордоном, тобто виробниками транспортних засобів або їх уповноваженими представниками в Україні.

Лише документи, отримані в Росії та Білорусі, не будуть чинними. В результаті, аби розмитнити автомобіль, буде достатньо документів про реєстрацію та право власності.

Але сертифікація залишиться обов'язковою для тих видів транспорту, які не мають реєстраційних документів. Мова про "списані" авто, які подекуди заводять з Європи чи Сполучених Штатів Америки.

Експерти Інституту досліджень авторинку вважають, що у разі прийняття змін українці зможуть економити кошти: загальна вартість імпорту вживаних машин знизиться мінімум на 100-200 доларів.

Автівки з правим кермом

В Законі "Про дорожній рух" заборонена експлуатація транспортних засобів з правим кермом, оскільки це суперечить правосторонньому руху, затвердженому в Україні. Але народний депутат Олексій Гончаренко зауважив, що дуже багато автомобілів мають цю особливість, і вони б значно пригодилися бійцям Збройних сил України.

Тож у Верховну Раду подали законопроєкт, яким пропонується дозволити реєстрацію автівок з правим кермом саме волонтерам, які ввозять транспортні засоби для ЗСУ та інших військових формувань. Дозвіл має діяти період воєнного стану та 90 днів після його скасування.

Раніше сайт Pro Гроші розповідав, чи можуть бути якісними дешеві автомобілі. Також ми писали, за яке порушення ПДР водіїв не каратимуть з 1 травня.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.