Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Нові номерні знаки: що варто знати водіям, які реєструватимуть авто в "Дії"

Розповідаємо, які зміни очікують на водіїв, які реєструватимуть автівку онлайн

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українським водіям видаватимуть нові номерні знаки

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні з'являться нові номерні знаки для автомобілів. Їх надаватимуть, якщо власник вирішить зареєструвати свою автівку через застосунок "Дія".

Про це йдеться в наказі МВС.

Якими будуть номерні знаки для зареєстрованих онлайн автівок

У зареєстрованих онлайн автівок перші дві літери на номерних знаках відповідатимуть за місце реєстрації. Такими символами будуть:

  • ED, DC – якщо договір укладали в електронному кабінеті водія функціональної підсистеми Єдиного державного реєстру єдиної інформаційної системи МВС;
  • DI, PD – якщо договір укладено через Єдиний державний вебпортал електронних послуг, наприклад у мобільному застосунку порталу "Дія".

Найдорожчі номерні знаки: скільки вони коштують в Україні

Вартість номерних знаків для автомобілів визначається постановою Кабміну. У ній держава зробила платними усі можливі варіанти "збігів" у цифрах та буквах у номерних знаках, що можуть видаватись "оригінальними".

У 2022 році платні номерні знаки коштували:

  • комбінації чотирьох однакових цифр (1111, 9999) – 36 000 грн;
  • послідовні комбінації від 0001 до 0009 – 36 000 грн;
  • три однакові цифри поспіль (0333) або дві послідовні пари однакових цифр (1122), а також комбінації 0123 та 1234 – 12 000 грн;
  • комбінації, що починаються з двох нулів, а наступні цифри неоднакові (0045, 0078) – 9 600 грн;
  • комбінації, де однакові перша і третя цифра, друга і четверта цифра; або перша й четверта цифра, друга і третя цифра (1221; 1212) або три однакові цифри не поспіль (7077) – 4 400 грн;
  • номерний знак без особливих сполучень – 178,20 грн.

На сайті Сервісного центру МВС можна ознайомитися з іншим переліком комбінацій. Ціни на номерні знаки вказані вже з урахуванням податку на додану вартість 20% та номерних знаків.

Як українцям отримати міжнародне посвідчення водія

Підставою для видачі такого документа є національне посвідчення водія. Оформлюють документ у територіальних сервісних центрах МВС. Для отримання чи обміну міжнародного посвідчення водія необхідно звернутися до будь-якого територіального сервісного центру МВС і пред'явити такі документи:

  • оригінал посвідчення водія та його копія;
  • паспорт громадянина України (у разі надання ID-картки без наявних у безконтактному електронному носії відомостей про реєстрацію місця проживання також надається довідка про реєстрацію місця проживання особи);
  • паспорт громадянина України для виїзду за кордон;
  • фотокартка розміром 3,5х4,5 см на матовому папері;
  • платіжний документ (квитанція), який засвідчує оплату адміністративної послуги.

Міжнародне посвідчення водія видається впродовж п'яти робочих днів після отримання документів.

Раніше ми розповідали, які моделі автомобілів найчастіше купували у світі у 2022 році. Також ми писали, чи загрожує водіям штраф за їзду з вимкненими фарами на українських дорогах.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.