Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні хочуть скасувати один штраф для водіїв – за що не треба буде платити

Розповідаємо, що може змінитися для водіїв та пасажирів, якщо в Україні ухвалять відповідний законопроєкт

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Штраф пропонують нараховувати не водіям, а пасажирам

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні хочуть ухвалити законопроєкт, який передбачає звільнення водіїв від штрафу за перевезення пасажирів з непристебнутим ременем безпеки. Проте саме покарання не зникне.

Про це йдеться у змісті законопроєкту №9210-1.

Що пропонують змінити?

У документі зазначено, що ця відповідальність повністю перекладеться на плечі пасажирів. Наразі за непристебнутого пасажира водія мають право оштрафувати згідно зі ст. 121 п. 5 Кодексу України про адміністративні порушення. Розмір штрафу становить 510 гривень.

Законопроєкт передбачає нарахування такого штрафу саме для пасажирів транспортного засобу, які не пристебнуті ременем безпеки. У разі повторного правопорушення протягом року розмір штрафу становитиме вже 1 700 гривень.

Таким чином автор законопроєкту закликає пасажирів стати більш відповідальними та почати весь час користуватися ременями безпеки під час поїздки у транспортному засобі.

Відомо, що наразі цей законопроєкт перебуває на розгляді у профільному парламентському Комітеті з питань правоохоронної діяльності. Після того, як він винесе відповідне рішення, документ передадуть до Верховної Ради.

Які штрафи передбачені для водіїв?

Також у законопроєкті №9210 пропонують посилити відповідальність й для водіїв, аби зменшити кількість аварій на дорогах. У документі йдеться про такі штрафи для водіїв:

  • збільшення у 2,5 раза штрафу за керування автомобілем з технічними несправностями або таким, що має незаконне переобладнання – до 850 гривень, або 50 неоподатковуваних мінімумів (станом на 2023 рік сума дорівнює 340 гривень);
  • подвійний штраф за повторне порушення протягом року чи потрійний – за систематичні, плюс позбавлення прав терміном до 6 місяців;
  • збільшення штрафу за технічні несправності, наявні на транспорті, що використовується для перевезення пасажирів, пошти або вантажів – до 1 700 гривень (зараз 680 гривень);
  • заборона керувати автомобілем, який не відповідає чинним екологічним нормам (машини, ввезенні з-за кордону, що не мають документів про відповідність вимогам технічних регламентів).

Раніше ми розповідали, за що штрафуватимуть українців на суму понад 8 000 гривень. Також ми писали, за яке порушення ПДР штрафують не усіх водіїв.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.