Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Торкнеться кожного водія – що змінилося для автовласників з травня 2023 року

Розповідаємо, що зміниться для водіїв в Україні, які купують або продають автомобілі та для чого ці зміни потрібні

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

В Україні з травня 2023 року продавати автомобілі можна буде з новим правилом

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Українці з травня цього року можуть продавати свої автомобілі разом з державними номерними знаками. Передавати їх новому власнику можна безплатно.

Відповідні зміни зафіксовані в постанові уряду від 2 травня 2023 року.

Що змінюється

Отже, відтепер під час укладання договору купівлі-продажу або перереєстрації автівки у сервісному центрі МВС, державні номерні знаки можна віддати безплатно новому власнику транспортного засобу. Платити доведеться лише за номерні знаки із відповідною комбінацією цифр або ж за так звані індивідуальні номерні знаки.

Винятки стосуються лише родичів. Тобто, якщо ви продаєте свій автомобіль:

  • дружині (чоловіку);
  • батьку;
  • дітям;

Однак підтвердити родинний зв'язок потрібно відповідними документами, які доведеться пред'явити у сервісному центрі МВС.

Також якщо номерні знаки з визначеною комбінацією цифр залишаються за авто, яке переходить родичам, — сплачувати за них ще раз не потрібно.

У Кабміні зазначають, що зміни дозволять у майбутньому, коли українці укладатимуть купівлю-продаж самостійно через застосунок "Дія" або через Електронний кабінет водія, могли купувати автомобіль вже із номерним знаком державної реєстрації.

Скільки коштують найдорожчі номерні знаки

У 2022 році номерні знаки з різними комбінаціями цифр або слів, коштували:

  • комбінації чотирьох однакових цифр (1111, 9999) – 36 000 грн;
  • послідовні комбінації від 0001 до 0009 – 36 000 грн;
  • три однакові цифри поспіль (0333) або дві послідовні пари однакових цифр (1122), а також комбінації 0123 та 1234 – 12 000 грн;
  • комбінації, що починаються з двох нулів, а наступні цифри неоднакові (0045, 0078) – 9 600 грн;
  • комбінації, де однакові перша і третя цифра, друга і четверта цифра; або перша й четверта цифра, друга і третя цифра (1221; 1212) або три однакові цифри не поспіль (7077) – 4 400 грн;
  • номерний знак без особливих сполучень – 178,20 грн.

Які номерні знаки опинилися під забороною

Мова про номерні знаки з літерами Z та V. Їхнє використання в індивідуальних номерних знаках має натяк на символіку воєнного російського вторгнення на територію України. Тобто, використання цих літер окремо, а також у словах написаних кирилицею замість "З", "С", "В" та "Ф".

Раніше ми розповідали, коли українцям дозволять купувати автомобілі через "Дію". Також ми писали, які правила найчастіше порушують українські водії.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.